След месец мъки: Имаме кабинет, Борисов отново премиер - DC news

След месец мъки: Имаме кабинет, Борисов отново премиер

Кога се събира парламентът

Парламентът одобри структурата и състава на новото правителство с премиер Бойко Борисов.

След три часа и половина дебати в парламента Бойко Борисов стана премиер с подкрепата на 149 от общо 234 гласували народни представители, против бяха 85, въздържали се нямаше.

Гласовете си за него дадоха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, които от вчера са в официална коалиция, но от Патриотичния фронт 17 го подкрепиха, а двама бяха против.

От АБВ, които обявиха подкрепа за кабинета и ще са част от новото мнозинство, всички гласуваха „за“, както и депутатите от БДЦ. БСП, ДПС и “Атака“ бяха против.

Структурата на кабинета беше одобрена от 144 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ, 83 от ДПС, БСП и „Атака“ бяха против, а един от ПФ се въздържа.

Съставът на правителството беше подкрепен от 136 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Този път против освен БСП, ДПС и “Атака“ бяха и депутати от БДЦ – общо 97. Един от ПФ се въздържа.

Новоизбраните министри начело с Бойко Борисов положиха клетва пред народните представители. След като подписа клетвения лист обаче, Борисов не прие с радост поздравленията.

Докато беше в пленарна зала, някой от депутатите му каза:“Честито!“, а Борисов призна: „То не е за честито изобщо“.

До съставянето на кабинета се стигна вчера след десетки часове разговори и совалки между четирите формации в новия парламент след изборите на 5 октомври – ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Депутатите гласуваха новото правителство в присъствието на президента Росен Плевнелиев, вицепрезидента Маргарита Попова, патриарх Неофит, посланици на чужди държави, министрите от служебния кабинет, представители на синдикатите, работодателски организации.

Кабинетът „Борисов 2“ ще има четирима вицепремиери и 17 министерства.

В коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ е предвидено решенията да се взимат с консенсус, а ако няма съгласие, да се водят консултации и преговори между партньорите до намиране на решение.

Патриотите и АБВ ще подкрепят кабинета, но си запазиха правото на различна позиция. Очаква се всяка седмица четирите формации да провеждат общи заседания.

Красимир Янков от БСП обясни отрицателния си вот с думите, че от новата коалиция единствено АБВ от своето създаване е демонстрирала симпатия и взаимодействие и е работила последователно за този формат.

Не мога да подкрепя Вас, г-н Борисов, и такъв кабинет именно заради проявената демагогия към избирателя, краденето на надеждите на лявомислещия избирател за лични цели, прикриването зад понятия като държавническа отговорност и компромис в името на стабилно управление, заяви депутатът.

Магдалена Ташева от „Атака“ заяви че е гласува против „съешилата се на тъмно четворна коалиция“, която ще доведе България до нова катастрофа със своите „вашингтонски мантри“.

 

Ето го и състава на новото правителство на Бойко Борисов:

 

Вицепремиери: Меглена Кунева -заместник-министър председател по координацията на европейските политики и институционалните въпроси; Томислав Дончев – заместник-министър председател по европейските фондове и икономическата политика; Румяна Бъчварова – заместник – министър председател по коалиционната и административната политика; Ивайло Калфин – заместник-министър председател по демографската и социалната политика.

 

Министър на финансите: Владислав Горанов

 

Министър на вътрешните работи: Веселин Вучков

 

Министър на труда и социалната политика: Ивайло Калфин

 

Министър на външните работи: Даниел Митов

 

Министър на здравеопазването: Петър Москов

 

Министър на икономиката: Божидар Лукарски

 

Министър на енергетиката: Теменужка Петкова

 

Министър на туризма: Николина Ангелкова

 

Министър на правосъдието: Христо Иванов

 

Министър на регионалното развитие и благоустройството: Лиляна Павлова

 

Министър на културата: Вежди Рашидов

 

Министър на земеделието и храните: Десислава Танева

 

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Ивайло Московски

 

Министър на образованието и науката: Тодор Танев

 

Министър на отбраната: Николай Ненчев

 

Министър на младежта и спорта: Красен Кралев

 

Министър на околната среда: Ивелина Василева

Източник: Dnes.bg

 

 

 

 

Подобни статии

Top