След 2 часа дебати: Паркираме пред блока срещу 15 лева на месец

С 29 гласа „за“,  11 „против“ и 5 „въздържал се“ и след два часа дебати, Общинският съвет прие въвеждане на платени паркоместа срещу 15 лева на месец.

Промяната в наредбата предизвика бурни дебати в залата, възражението дойде основно от групите на Патриотичния фронт и „Съюз за Пловдив“.

Предстои да започне поетапно премахване на гаражите по райони и обособяването на нови схеми за паркиране. В момента в Пловдив има 8000 гаража, а след премахването им ще се обособят около 11 000 паркоместа.

Около всяка зона с гаражи районните кметове ще направят схема, която по предложение на Патриотичния фронт, ще се гласува от ОбС.

Гражданите, които искат да запазят място за автомобила си, ще могат да го направят срещу месечна такса от 15 лева.

Механизмите, чрез които пловдивчани ще запазват платените паркоместа, са няколко – поставяне на номера на колата, както и заключващо устройство. Обмисля се и въвеждането на дежурен паяк.

Всяко домакинство ще може да ползва едно паркомясто, обясни днес кметът Иван Тотев. Ако двама или повече граждани искат дадено място за паркиране, то ще се правят търгове.

Наддаването ще бъде за еднократно плащане, след това таксата остава 15 лв.  Ако няма интерес към паркоместата и те не бъдат взети чрез търг, върху тях ще може да се спира неограничено.

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Един коментар

Top