След 30 години България ще бъде домакин на Балканиада по спортна гимнастика

Надпреварата за младежи и девойки ще се проведе от 18 до 22 септември в Арена „София“ 

След прекъсване от 30 години България отново ще бъде домакин на Балканиада по спортна гимнастика за младежи и девойки. Надпреварата ще се състои от 18 до 22 септември в Арена „София“. 

Страната получи правото да организира престижния форум, след като кандидатурата на Българска федерация гимнастика беше предпочетена от страните членки на Балканския съюз по гимнастика пред тази на Хърватия. Това е трето издание на турнира, който обединява страните на Балканите. Първите две издание през 2022-а и 2023-а бяха проведени в Турция.

„Очакваме да се включат състезатели от десет държави. Това е още един начин да популяризираме спортната гимнастика както в България, така и на Балканите. Това е и възможност младите състезатели да натрупат ценен опит като премерят сили с връстниците си от другите страни. Аз съм изключително щастлив, че България беше избрана да организира този форум и нашата кандидатура беше предпочетена пред тази на Хърватия. За нас това е огромна чест и показва, че се ползваме с изключително доверие от страна на останалите страни членки в организацията“, заяви президентът на Българска федерация гимнастика Красимир Дунев.

В миналогодишното издание България в състав Борис Караджинов (КГ ЦСКА, Алек Саров (СГК Левски-Спартак), Наско Миков (ГСК Пирин Благоевград-2011), Радослав Йотов (ГК Спартак), Любомир Станоев (ГСКСП „Любчо Солачки“) и Красимир Петков (ГСКСГ Гераниум) спечели бронзов медал в отборното класиране.

Форматът на шампионата предвижда да играят по двама гимнастици във възрастова група, като за отборното се взимат трите най-добри оценки. За финалите общо за трите възрасти влизат по двама представители от държава.