Слепият Милан живее в мизерия (СНИМКИ) - DC news

Слепият Милан живее в мизерия (СНИМКИ)

73-годишният Милан Стефанов от карловското село Кърнаре живее в мизерия. Слепият възрастен човек съжителства с мръсотия и плъхове. Приятел му е улично куче, което го пази, а двете му комшийки – леля Денка и Станка Антова, му помагат.

Всеки ден едната му носи храна, а другата – лекарства. Защото дядо Милан не може да се грижи сам за себе си, особено след като ослепял на 91 %. Най-опасно е през зимата, когато трябва да си пали огън в печката, защото не вижда. Страхува се да не падне някоя искра на земята и да се подпали всичко. Поради това, съседите се опитват да му помогнат.

Кметът на селото опитал да намери дом за стари хора, където да приберат Милан. Натъкнали се обаче на няколко проблема. Първият е, че пенсията му е ниска – малко под 200 лева, а вторият – липсата на места в социалните домове за възрастни хора. Милан имал и друг проблем – страдал от шизофрения и въпреки че не е агресивен, не го искали никъде.

Възрастният човек мечтае да прогледне, за да се грижи сам за себе си. „Един лекар обеща специална леща да ми сложи и че ще виждам. А така нищо не мога да видя. Паднах тук на прага и щях да се пребия. Как да зимувам? Лятото иди дойди, ама зимата е най-трудно. Цигани ме окрадоха – виното 80 литра, бакърени менчета ми окрадоха. Ни дърва имам, ни нищо”, нарежда човекът.

Шизофренията му при него не води до агресия, а до твърде много приказване, разказват комшийките.

„По-зле от куче живее. Вчера например един мухлясал хляб беше ял. Казва ми – „Няма хляб, гладен съм” и тъй като е сляп, не вижда, че хлябът е мухлясал, го ял. Аз съм го заварвала да пали печката и наоколо да падат въглени, а така може да пламне всичко. Опасен е за себе си. Стените са черни, мръсни. Мръсно е и има плъхове”, разказва Станка Антова. Няколко дни по-рано Милан намерил умрял плъх в стаята, където спи.

Дядото разказва, че на младини бил богат, защото с брат си били международни шофьори. Разполагали с долари и живеели, имали приятелки, но  така и не се оженили.

Но тези времена свършили, след като двамата мъже остарели. Брат му се споминал по-рано, а Милан получил инсулт. Преди около две години бил опериран и от херния, а раната му още не е зараснала и от нея тече гной.

От община Карлово са обещали да съдействат на Милан Стефанов да бъде настанен в дом. Лично кметът д-р Емил Кабаиванов се е заел с неговата съдба. А дотогава възрастният човек ще продължава да мизерства сред плъховете.

Подобни статии

Top