Сливането на Първа и Втора градска е „айсберг на безхаберието“

МБАЛ „Свети Мина“ не трябва да последва съдбата на Белодробна болница и има място в общинското здравеопазване като самостоятелно звено. Около това становище се обединиха днес управителят на болницата, д-р Карауланова, общинските съветници д-р Лилия Учкунова и Пепа Деведжиева, директорът на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Кръстев, както и персоналът на здравното заведение.

Управителят на МБАЛ „Свети Мина“ д-р Галина Карауланова обясни в какво състояние е заварила болницата, когато е поела ръководството:

Карауланова заяви, че финансовото състояние се стабилизира, извършена е оптимизация на разходите и персонала и  ако се покрият задълженията, които в момента са в размер на 2 милиона и 600 хиляди лева, болницата може да се самоиздържа. Според нея обаче, целта е здравното заведение да бъде ликвидирано, а основната сграда да бъде извадена от дълготрайните активи на дружеството.

Общинският съветник и член на комисията по здравеопазване д-р Лилия Учкунова заяви, че болницата има бъдеще и на утрешната сесия тя ще гласува против отстраняването на д-р Карауланова и вливането на двете лечебни заведения. По думите й МБАЛ „Свети Мина“ съзнателно се води към ликвидиране на дейност, защото е апетитно за частни структури.

Това е социално заведение, тук се лекуват 24 часа безотказно всякакъв вид болни, които имат нужда, каза д-р Учкунова. Тя заяви, че зам.-кметът Розалин Петков е пренебрегнал оздравителната програма, изготвена от д-р Карауланова. Попитах г-н Петков защо не е дал на нас, общинските съветници да гласуваме или да отхвърлим оздравителната програма, а той ми отговори нещо от рода, че не я е харесал, подчерта д-р Учкунова.

Председателят на Българския лекарски съюз в Пловдив, д-р Кръстев зави, че това е айсбергът на безхаберието в местната власт.  По думите му това е икономически фалит, дирижиран във времето. Трябва силен финансов контрол, а не подобни действия, допълни той.

В защита на болницата се изказа и Пепа Деведжиева, общински съветник от групата на Реформаторите.  Според нея в подобна ситуация е нужна диалогичност, тъй като в разговора може да се роди решението на проблемите. Деведжиева заяви, че не е ясно и кой ще бъде назначен на мястото на д-р Карауланова. Не ни трябва пазач, който да подпомогне сливането на двете болници, категорична бе тя.

Лекари и персонал ще протестират отново утре сутрин пред сградата на Общинския съвет в Пловдив.

 

 

Подобни статии

Top