Сливат Белодробна с Втора градска на сесия днес

Сливането на Белодробната болница с МБАЛ „Св. Пантелеймон“ ще гласуват днес на сесия пловдивските общински съветници. Според предложението, внесено в Общинския съвет, болница „Кудоглу“ не извършва никаква дейност от април 2015 година, а в нея работят само управителя и счетоводителя на закритото здравно заведение. За тяхната издръжка, както и за охраната и изплащане на задълженията на болницата парите идват от бюджета.

Вносителят на предложението Розалин Петков припомня, че през последните 11 години в Белодробна са налети близо 9 милиона лева за погасяване на дълговете й. Въпреки това болницата не можа да се съвземе и да излезе на печалба заради ниските цени на клиничните пътеки. В крайна сметка дейността й бе закрита, а лечебните дейности прехвърлени на разкритото отделение по пневмо-фтизиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“, което от март 2015 година пое лечението на болните от туберкулоза. Така на практика болницата, създадена върху земя, дарена от дарителя Димитър Кудоглу, престава да съществува.

Спира да съществува като самостоятелно юридическо лице и Медико-техническа лаборатория I. Тя се влива в ДКЦ II. Мотивът също е влошено финансово състояние. В момента в лабораторията работят само 4 души, като предизвестията на двама от тях изтичат през юли, а другите двама ще бъдат преназначени в поликлиниката.

Срещу двете предложения се обяви БСП, която вчера разпространи становище, че цитирам: „под благовидния реформаторски предлог за преструктуриране и оптимизиране местната власт ликвидира лечебни заведения”. От левицата са категорични, че ще гласуват против двете точки, както и срещу отчета за изпълнение на Бюджет 2015. „Това е един напудрен, предизборен бюджет, със заявени амбициозни намерения и твърде скромна реализация, особено в най-широко рекламираната област – инвестиционната програма“, заяви в своя позиция общинската съветничка от БСП Петя Манева, според която парите на пловдивчани не се управляват ефективно.

Съветниците ще гласуват 450 хиляди лева от бюджета на ОП „Траурна дейност“ да отидат за закупуване на сол и други инертни материали за третирането на улици, тротоари и паркове при снеговалеж през зимата. Причината: оказало се, че при гласуване на план-сметката за комунални дейности, в нея не са предвидени пари за това. В момента наличните количества сол са 1770 тона, а необходимите за един сезон – около 5000 тона.

На сесията ще се гласува в извънреден порядък и одобряването на меморандум за сътрудничество между общината и ПУ „Паисий Хилендарски“ за обучението на 50 бесарабски българи от Украйна по IT специалности. Общината осигурява 180 хиляди лева за такси, настаняване и стипендии на студентите. Така се изпълняват постигнатите споразумения с управата на украинския град Лвов, с който общината се побратими наскоро.

Подобни статии

Top