Сливенски инженер предлага отмяна на лятното часово време

chasovnik

Сливналия предлага  на премиера Бойко Борисов да бъде отменено лятното часово време в България. Инж. Георги Божев е изпратил писмо до министър-председателя и медиите, в което твърди, че лятното часово време е тормоз над българите, които са една от най-застаряващите нации в света, а същевременно най-бедният народ с най-лошо организирано здравеопазване.

Божев посочва също, че българите консумират некачествена и вредна за организма храна, а също толкова негативно им се отразява смяната на времето. По думите му тази ежегодна промяна разстройва здравето на хората, тъй като има негативно влияние върху него, разстройва вътрешния биологически часовник и нарушава възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светла част от денонощието, в зависимост от годишния сезон.

„При разминаването на биологичния ритъм с хронологичното време се наблюдава състояние на т. нар. десинхроноза, чиито симптоми са сходни с тези при хроничното недоспиване – отпадналост, главоболие, бърза уморяемост, нарушение в съня – безсъние или сънливост, замаяност и дезориентация, депресивно и апатично настроение, гадене и чувство за тежест в стомаха. През този период имунната система на човек е много уязвима. Това провокира заболявания или изостря хроничните заболявания, като най-често се наблюдава влошаване на симптомите при страдащи от астма, хипертония, язва, нервни и психични разстройства“, твърди инж. Божев.

Като аргумент за прекратяването на практиката да се сменя времето от зимно към лятно и обратно два пъти годишно, той посочва, че 153 страни в света са разбрали „безполезността и вредата върху здравето на човека от смяната на часовото време и не са го прилагали“. Сред тях са почти цяла Африка, Югоизточна Азия, Венецуела, Ирак, дава пример инженерът. Сливналията допълва, че страни, които са прилагали промяната на времето, вече са се отказали от това. Сред тях са Индия, Бразилия, Китай, Австралия и Русия.

Инженерът отхвърля аргумента за икономии на електроенергия, посочвайки, че на практика те са незначителни. „По изчисления на ЕСО – „ Електроенергиен системен оператор,,ЕАД пестенето на ел.енергия през периода Март-Октомври е 23 млн. киловатчаса или 54 ст. на човек“, допълва Божев и се аргументира, че в същото време парите, дадени за лекарства са многократно повече.

„Като се вземе впредвид всичко това, предлагам да се отмени  измисленото лятно часово време. От това всички ще спечелим“, допълва в заключение инж. Божев.
 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top