Служителите на МВР празнуват своя професионален празник

Служителите от Министерството на вътрешните работи празнуват своя професионален празник.

Това е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.

На 5 юли 1879 година Княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет.

Празникът не се празнува през периода 1945-1992 г. и по предложение на Националния полицейски синдикат през 1992 г. започва отново да се обелязва.

От 1992 година 5 юли е официален празник на служителите от вътрешното ведомство.

През 2024 се навършват 145 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Тържествената церемония в София ще започне в 9 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметник „Александър Невски“ ще бъде подредена специализирана техника, която служители на структурите в МВР ползват в ежедневната си работа, ще прелетят и два хеликоптера на ГД „Гранична полиция“.

В 10.30 часа пред Паметника на полицаите, загинали при изпълнение на служебния дълг ръководството на МВР ще поднесе венци.

От 11 часа в сградата на МВР ще се проведе церемония по награждаване на служители на министерството, постигнали високи професионални резултати.