Случаят с бабата, дала каса с 600 хил. на ало измамници, влиза в съда

Ало измамник на име Албенко Методиев от гр. Елин Пелин изправя пред съда Районната прокуратура в Първомай по случая с бабата, която сама показа касата със семейните пари в дома си. Магистратите  внесоха  в съда обвинителен акт срещу 35-годишния мъж за телефонна измама на стойност 575 760  лева.

Албенко е обвинен, че с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у друго лице и с това му е причинил имотна вреда, като измамата е извършена с неустановено по лице и е в големи размери, представляваща особено тежък случай. По случая е повдигнато обвинение и на 24-годишния Борислав Димитров от Горна Оряховица, който имал сериозен опит в измамите.  Димитров е осъждан 7 пъти за кражба и за измами. Албенко Методиев също е осъждан 6 пъти, уточняват от прокуратурата.

През септември 2015 г. Албенко публикувал  съобщение в Интернет, че търси работа. На 8 септември 2015 г. на посочения в обявата мобилен телефон, от румънски номер, се обадил непознат мъж, който го попитал „дали иска да изкара пари“. Методиев се съгласил и непознатият му казал, че трябва да отиде до Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги „достави“ до Велико Търново. След това го уведомил за адреса в Първомай и му съобщил, че там живее възрастна жена. Пред нея Методиев, трябвало да се представи за служител от Здравната каса, който идвал да вземе пари за спешна операция на внука й, за да ги занесе на лекаря, който щял да го оперира. Непознатият обяснил още, че в дома на бабата имало сейф, в който вероятно се съхранявали пари и той трябвало да намери начин да го отвори.

На 8 септември 2015 г. Методиев тръгнал с БМВ-то си към Първомай. Половин час по-рано на стационарния телефон на 80-годишната баба Еленка Ангелова, позвънило непознато лице. Тя вдигнала телефона и чула мъжки глас, който й се представил за „доктор Николов“ и съобщил, че внукът й Ангел Янков бил катастрофирал, трябвало да бъде опериран по спешност, защото единият му крак го нямало, а другият можел да бъде спасен с операция, при която да му поставят „пирони“ и „скоби“ на гръбначния стълб, които стрували около 30 000 лева. Възрастната жена се притеснила за внука си, който същия ден бил в нейния дом и малко преди телефонното обаждане тръгнал за Пловдив. Тя казала на непознатия, че има само 500 лева, събрани от пенсията. Непознатият заявил, че за да започне операцията трябвало спешно да се дадат още пари. Баба Еленка предложила на непознатия да се обади на родителите на внука й. Мъжът отвърнал, че бащата давал кръв и предал телефона на непозната жена, която се представила за дъщерята на баба Еленка и казала: „Майко, много е зле, отива! Каквото имаш, събирай!“. Тогава бабата поискала да излезе да търси пари. Непознатият мъж я предупредил никъде да не ходи, да не затваря телефона и казал, че ще изпрати служител от Здравната каса да вземе парите, които имала вкъщи.

В това време пред  дома й пристигнал Албенко, който се представил за доктор от Здравната каса. Той влязъл и като разбрал къде е металния сейф, поискал инструменти от възрастната жена, за да го отвори. Тя му дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф. Обвиняемият не успял да отвори касата, взел 500 лева от възрастната жена, която тя му дала и си тръгнал. Малко след това се върнал, защото провел разговор с неустановено по делото лице, което наредило с парите, дадени му от възрастната жена, да закупи други инструменти и да се върне и отвори сейфа.

Методиев купил ъглошлайф от магазин в Първомай, върнал се и направил малък отвор в сейфа. Той проврял ръката си и започнал да вади от касата пари. Жената му казала да спре и да ги преброят, защото смятала, че ще стигнат за операцията. Обв. Методиев й обяснил, че това ще стане, когато отиде в болницата. След това прибрал парите в торби и си тръгнал пеша. Преди това предупредил възрастната жена да измете и измие всичко след него. Баба Еленка попитала „д-р Николов“, с когото през цялото време разговаряла по телефона, къде е автомобилът, с който бил дошъл „докторът от Здравната каса“, а той й отвърнал, че бил паркирал другаде, и затворил телефона.  Малко след това по телефона се обадила дъщерята на бабата и възрастната жена разбрала, че е измамена.

Незабавно бил подаден сигнал в полицията. Проведени били бързи оперативно-издирвателни мероприятия и е била установено самоличността на Албенко Методиев. Автомобилът му е бил забелязан от полицейски патрул да се движи в посока от Килифарево към Велико Търново.

На 8 септември 2015 г. Борислав Димитров получил телефонно обаждане, че ще му бъде заплатена сумата от 500 евро срещу „услугата“ да отиде на посочено място и да вземе оттам пари. Те трябвало да бъдат оставени до билборд, близо до разклона за севлиевското село Добромирка.  Димитров тръгнал с лек автомобил към посоченото място и малко преди полунощ на 8 септември 2015 г. пристигнал до билборда.  Той започнал да търси парите в тревата и е бил задържан от полицейските служители, заради което укривателството на парите е останало недовършено. При извършени оглед в бял полиетиленов плик, под билборда, са били открити  банкноти с различен номинал в евро и щатски долара на обща стойност 575 760 лева, като 500 лева от тях са собственост на бабата, а останалите – 278 000 евро и 18 000 щатски долара с равностойност 31 530 лева са собственост на А.Я., собственик и управител на дружество със седалище в Пловдив.

Разпитани в хода на досъдебното производство Методиев се е признал за виновен, а Димитров – не се е признал за виновен. Фактическата обстановка по делото се установява от разпити на свидетели, огледи, документи, веществени доказателства, експертизи и др.

Към момента Албенко Методиев е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а Борислав Димитров – с „парична гаранция“.

Районният съд в Първомай е насрочил делото за  юни.

 

 

Подобни статии

Top