Сметище на Рогошко шосе заплашва за избухване на екокатстрофа

Сметище на Рогошко шосе заплашва за избухване на екокатстрофа

Над 14 хиляди кубика смесени отпадъци са депонирани в разсадника на Рогошко шосе в Пловдив, алармира бившият шеф на ОП „Чистота” Радослав Кошински. По думите му, това е нарушение на екологичното законодателство на България и е чудовищно престъпление от страна на Община Пловдив към екологията на града. Кошински беше категоричен, че ще сигнализира Инспекцията по околна среда.

Отпадъците са струпани на площ от 360 декара. Незаконното сметище не е обезопасено, а почвата ще бъде неизползваема дълги години, категоричен е Кошински. Десетметрови камари са натрупани само на метри от р. Марица, а там има и отводнителен канал, посочи той.

„Първото екологично бедствие, което може да стане е да придойде водата и всичкия този отпадък да отиде в коритото на река Марица. Става даже национална екологична катастрофа. Става въпрос за арогантно главозамайване и грубо погазване законите на страната, допълни Кошински.

От Общинското предприятие „Градини и паркове” обясниха, че сметище в разсадника няма. Това, което е депонирано е биомаса – зелени треви и клони.

Според Николай Стаматов тревата и сеното се компостира и се използва за тор в разсадника, а клоните се дробят на машини, получава се чипс, който се продава.  По думите на Стаматов, струпаният боклук е събран от почистването на града, а полиетиленовите торбички и бутилките се сортират отделно. Когато се събере достатъчно количество за един курс, камион ги извозва на сметището в Цалапица .

Подобни статии

Top