Смъртоносният ланат продаван свободно по интернет

kuche BARI (5)

След журналистическо разследване на БНТ2 прокуратура и полиция проверяват спазват ли се законовите ограничения за търговия с токсични препарати, които се използват  в селското стопанство. Репортерската проверка бе провокирана от  случаите с отровени  домашни кучета и котки навръх Коледа. Предполага се, че животните са умъртвени с препарат за растителна защита, който е забранен за свободна продажба.

Разследване за киноложкото предаване „Време за губене“ безпроблемно си поръча по телефона килограм от препарата, с който собствениците на отровените кучета  подозират, че животните  са били умъртвени. Става дума за силно токсичния ланат /б.р. DCNEWS/. От фирмата-доставчик питаха само за име и телефон за контакт, както и дали клиентът ще иска фактура. Доставката става с наложен платеж по куриер, като на пратката се описва, че съдържанието е листен тор.

Силно токсичния бял прах в пратката,  бе получен по куриер, но не е предназначен за свободна продажба. Задължително е, при покупката му да се представи сертификат за професионална правоспособност. Документът се издава от Българската агенция по безопасност на храните

„Разпространението на препарати извън регламентирания начин е много сериозен недостатък на системата, заяви по този повод Камен Янков – директор на БАБХ-Пловдив. Купуването на такива препарати по интернет граничи с престъпление, използване се от хора, които нямат основание и нямат нужната квалификация, коментира той.

Закупената отрова бе предадена в полицията, а прокуратурата назначи проверка по случая.

Припомняме, че над 10 кучета в „Кършияка“, „Гагарин“ и „Гаганица“ бяха отровени от неизвестни през коледните и новогодишни празници. За случая се самосезира и общинския инспекторат.

На снимките: Бари – едно от отровените кучета

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top