Сокол, партнирал на Бандерас, атракция на ловното изложение (СНИМКИ)

1о-годишен ловен сокол, партнирал на холивудския актьор Антонио Бандерас, е една от атракциите на тазгодишното изложение „Природа, лов, риболов 2016“ в Пловдивския панаир. Пернатата кинозвезда позира гордо със своя собственик Димитър Цанев, който го отглежда в двора на къщата си в София.

Димитър се занимава с Йоко, който е единствения ловен сокол у нас, по два часа на ден. Разказва, че подобен тип соколи живеят до 35-40 години. В България Йоко дошъл от Германия. У нас тези соколи на практика са изчезнали. Пернатият ловец може да се издигне на огромна височина и да види плячката си от 7 километра разстояние. По думите на стопанина му, той не се стрелка, а преследва жертвата си с километри. В домашни условия се храни предимно с лабораторни мишки и патешки изрезки.

Йоко е участвал в доста филми. Най-известният е Automata /Живи машини/ с Бандерас, който холивудската звезда снима у нас. Снимал се е и в турския сериал „Райдърс“, както и във филм на ужасите.

„Първо трябва да свикне с актьорите, за това са му нужни 2-3 седмици. След това репетираме номера и с максимум два дубъла приключваме с актьорската игра“, разказва Димитър. По думите му от холивудските продукции обичали да работят с наши соколи, тъй като били по-добри „актьори“ дори от американските.

Не по-малко ивестен е и мишеловът Хари. 13-годишният сокол идва у нас от Англия. Роден е в развъдник за соколи в Лондонския затвор, разказа собственикът му Анани Любенов – председател на Българския соколарски съюз. Той също е звезда – снимал се е за корицата на Нешънъл Джиографик.

Докато разговаряме за звездите, друг сокол настоява за внимание и удря с клюн звънчето на крака си. А европейският бухал Бу Бу, изрича името си с нежен тембър. Бу Бу тежи около 2 килограма и може да достигне до 40-50 години. Още е млад – едва на 7-годишен. Дошъл у нас от център за деца с ментални увреждания в Англия, където бил използван за рехабилитация на децата.

За първи път в България днес бе показан и 13-годишният африкански бухал Споти. Споти, който също е единствен у нас, е женски бухал и е много гальовен. Перата под шията са меки като коприна. Това е така, тъй като бухалите са нощни птици и трябва да летят абсолютно безшумно в нощната тишина. Затова перушината им е мека, а тялото създава турбуленция.

Споти е дошъл у нас от Англия, а собственикът му го възпитава с много търпение и му отделя много време. Тежи 900 грама.

В ъгъла се кипри и бяла сова – същата като тази, която носи писмата на Хари Потър в едноименната поредица.

Всички те ще участват в демонстрация на ловни соколи и други хищни птици утре на ловното изложение.

Подобни статии

Top