Солени глоби, ако паркираш върху велоалея в Пловдив

Община Пловдив ще бъде безкомпромисна за паркиране върху велоалеите, които се изграждат в момента. Кметът на града Иван Тотев съобщи, че се обмисля промяна в наредбата, за да може да се репатрират автомобили, които са паркирали върху местата за велосипедистите.

Тотев е категоричен, че е необходимо да се завиши паричната санкция за спиране върху тротоари и зелени площи, която в момента е 30 лева. „Ако се приеме новият закон и общините получат право сами да определят глобите, в Пловдив санкцията ще е 100 лева“, информира Тотев.

„Законът за движение по пътищата указва, че минималният тротоар за движение на пешеходци е един метър и 20 сантиметра”. Това каза кметът Иван Тотев във връзка с критики, че велоалеите, които се изграждат са тесни. Всяка алея е проектирана отделно, има и тристепенна процедура на контрол.

Една велоалея се прави първо по идеен проект. След това се изготвя технически проект. В хода на изпълнението му са ангажирани всички институции като ДНСК, КАТ, Областна дирекция на полиция, включително сме ползвали становище на пожарната. Така че всички тези институции приемат тези проекти. Отделно има закон за движение по пътищата, който указва габаритите на еднопосочна или двупосочна велоалея, обясни градоначалникът.

Според него в Плодив няма да има велоалея, на която ще бъде невъзможно разминаването. На места се отнема от тротоарите, но никъде няма стесняване под допустимите норми, допълни Тотев.

Подобни статии

Top