Солисти от Виена закриват Австрийските музикални седмици

Richard_Galler

Симфоничният оркестър на Държавна опера Пловдив посреща солистите Александър Нойбауер – кларинет и Рихард Галер – фагот за заключителния концерт на XIX Австрийски музикални седмици на 21 май в Дом на културата от 19 часа.  Диригент е маестро Диан Чобанов.

AЛЕКСАНДЪР НОЙБАУЕР е член на оркестъра „Виенски симфоници“. Участва в концерти и турнета на Виенска филхармония, Берлинска филхармония,“ Бамбергски симфоници“, Виенска Камерна филхармония и др. От септември 2013 г. Александър Нойбауер е професор по кларинет в Консерваторията на Виена.

РИХАРД ГАЛЕР е соло-фаготист на оркестъра „Виенски симфоници“. Член е на „Виенски камерен ансамбъл“ и Духов квинтет „Ансамбъл Виена -Берлин“. Рихард Галер концертира като солист в Австрия, Германия, Швейцария, Англия, Норвегия, САЩ, Южна Америка и Япония. Рихард Галер е редовен професор в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

В програмата на концерта са включени две произведения на Иван Ерьод ( Двоен концерт за кларинет, фагот и оркестър, оп. 72 и „Въображаеми вечери“ за голям оркестър, оп.38) и Симфония в до мажор D 944 „Голяма симфония до мажор“ от Франц Шуберт.

ИВАН ЕРЬОД е роден през 1936 г. в Будапеща. През 1944 г. са депортирани и загиват в лагерите Бухенвалд и Аушвиц повечето членове на семейството му. Емигрира в Австрия, където като музикант е удостоен с много награди – Австрийска държавна награда (1970), наградата на името на Теодор Кьорнер (1971), Наградата на Виена, на австрийското министерство за обучение и изкуство, Музикалната награда на Виена за 1986г. и др. След падането на желязната завеса (1989) получава обратно унгарското си гражданство.
През 2001 г. Ерьод е удостоен с Голям сребърен медал за заслуги към Република Австрия и сребърен медал за заслуги към Виена. От 2006г. е Почетен член на Австрийския композиторски съюз.Избран е за редовен член на Унгарската академия за литература и изкуства.

Билети за концерта се продават на касата на Концертна зала и в eventim.bg

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top