Социалистите отбелязват 92 години от Септемврийското въстание

С митинг поклонение днес от 11.00 часа в местността „Кемера” пловдивските социалисти ще отбележат 92 години от избухването на Септемврийското въстание.

Това е лобното място за единадесет видни пловдивчани, които са жестоко разстреляни без съд и присъда в нощта на 27 септември 1923 година. Сред тях са Никола Гълъбов – кмет на Пловдивската комуна, Пенчо Савов – юрист, социалист-съветник с реформи в интерес на пловдивските работници и близък съратник на Димитър Благоев, Васил Коларов и Георги Кирков, видният интелектуалец Степан Шахбазян, популярният оратор и юрист Ангел Шишков, адвокатът и сподвижник на Васил Коларов – Стоян Бояджиев, Асен Игнатов – член на Българския земеделски народен съюз, учителят Соломон Молхов, землемерът Костадин Гечев, юристът Христо Витанов, Хенри Хершкович и Треньо Дончев – участници в подготовката на антифашисткото въстание.

Пред паметника на „Кемера” ще произнесе реч лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов.

Вечерта от 18.00 часа  ще се състои и поклонението в Акациева горичка, където са разстреляни братята Чапликови, Георги Патърчанов и други септемврийци.

 

 

Подобни статии

Top