Социални в Пловдив протестираха срещу лошите условия на труд (СНИМКИ И ВИДЕО)

Социални работници от Пловдив излязоха днес на предупредителен протест. С едночасови стачни действия те се включиха в националното недоволство на работещите в социалната сфера. Основните искания на протестиращите са 20-процентно увеличение на заплатите им и подобряване на условията на труд.

Точно в 10.00 ч. социалната служба на ул. „Ландос“ 14 спря да обслужва клиентите си и пред вратата се изви опашка. Служителите излязоха в двора на службата в знак на протест срещу ниското заплащане и лошите условия на труд.  Недоволството бе подкрепено и от КТ „Подкрепа“. Регионалният лидер на синдиката Атанас Кръстев бе категоричен, че социалното министерство трябва да реши проблема с консумативите и условията на труд, както и със заплатите.

Ние настояваме да бъдат запълнени свободните работни места поради тази причина, че в момента персоналът, който работи е минимален. Като влезете вътре ще видите броя на тези хора, които обслужват един огромен контрагент, посочи Кръстев.

Жана Грудева работи от 22 години като социален служител. Разказва, че преди време заплатата й била по-висока от учителската, а сега е 480 лева. През деня обикалят по адреси в Столипиново и често са подложени на агресия.

90% сме жени. Ходим сами отиваме на анкети и един почна да ни снима и да вика: „Вие сте дилъри на наркотици“… Защото там са всякакви, възмутена е Жана.

Мария Моллова също разказва, че нейни колеги са заплашвани и дори удряни. Тя е притеснена и от епидемиите, които се ширят в мултиетническия квартал.

СПИН, туберкулоза, хепатит, преди няколко години имаше доста бум на хепатита, наложи се колеги да бъдат имунизирани, което разбира се беше направео еднократно и след това не беше повторено, обясни Мария.

Почти всичко в службата на „Ландос“ е осигурено от дарения. Налага се дори социалните служители да си купуват някои от консумативите и мебелите. Те работят и с много стари компютри и монитори, за които няма резервни части. Освен тях, днес за час протестираха общо 90 служители в системата в Пловдив.

Подобни статии

Top