Социални отнеха болно дете от майка му (СНИМКИ И ВИДЕО)

14-годишно момиче от Пловдив е в тежко състояние в нефрологията на УМБАЛ „Св. Георги“, след като получи инфекция на бъбреците, в резултат на тежка форма на диабет. Дарина Аргирова е преведена в болницата по спешност от Кризисния център за деца в риск в Пещера, първоначално в ендокринологията заради високи стойности на захарта, но днес е преведено в Хирургиите.

Момичето е отнето от майката – Иванка Димитрова, на 4 април и настанено със заповед в центъра в Пещера. Според жената социални работници дошли с полиция и отвели детето насила. В момента тя се опитва да си върне дъщерята и обжалва в Административния съд в Пловдив заповедта на пловдивския отдел „Закрила на детето“ за настаняване на момичето в Кризисния център. Иванка смята, че животът на Дарина е в опасност, тъй като в Пещера, а и в цялата Пазарджишка област няма детски ендокринолог, който би могъл да помогне на дъщеря й, която е изключително разстроена и притеснена.

Психическото състояние на Дарина се влошава, след като родителите й се развеждат преди няколко години. Първоначално момичето живее при баща си, но там прави опит за самоубийство. Впоследствие съдът присъжда родителските права на майката, която прибира момичето и по-малкото си дете в Пловдив. След време обаче жената установява, че дъщеря й започва да се среща с по-големи от нея младежи, които й влияят зле. Един ден ги заварила дори в дома си, на чаша бира. Тогава Иванка се обърнала към „Социално подпомагане“ с молба за помощ. Целта й била да отдалечи Дарина от новите й „приятели“.

„Накараха ме да напиша заявление, че искам дъщеря ми да бъде настанена в дом. Социалната служителка ми диктуваше какво да пиша, а аз бях толкова притеснена, че я послушах. След това с Дарина отидохме да изтегля това заявление. Но социалната работничка отказа, не можело да го изтегля и ме отпрати”, разказа разтревожената майка.

В молбата до социалните жената била написана, че детето системно не се прибира вкъщи, че употребява алкохол, че майката няма средства да я издържа и др., които не отговарят на истината, според майката. Целта обаче била да се въздейства по-бързо върху детето.

Така момичето било откарано в Пещера, но оттам са заявили, че нямат необходимата медицинска компетентност да се грижат за него.

1 2 3

Подобни статии

Top