Социолог: Късам дипломата си, ако няма балотаж Тотев – Каназирева

Битката за Пловдив няма да бъде спечелена на първи тур. Очертава се балотаж Тотев срещу Каназирева, каза социологът д-р Вяра Ганчева от Института за Модерна политика.

Според социологическото проучване Иван Тотев получава 31% подкрепа, ако изборите бяха днес. 24 % ще подкрепят Дани Каназирева. Три пункта по-надолу, или 21 % от пловдивчани заявяват, че биха подкрепили Славчо Атанасов. След него се нареждат Здравко Димитров и лидерът на пловдивските социалисти Героги Гергов, съответно с 7 и 6% от гласовете на пловдивчани.

Данните са от направеното представително проучване на предизборните настроения сред 990 пловдивчани от всички 6 района на града. Периодът, през който е направено изследването, е последната седмица на месец септември.

„Челната тройка на кандидатите за кметския пост се оформя от Иван Тотев, Дани Каназирева и Славчо Атанасов. Тримата заедно ангажират малко над 75% от подкрепата на избирателите. Никой от тримата не доближава 50%, затова балотажът е неизбежен”, каза д-р Вяра Ганчева.

В началото на годината Иван Тотев е привличал гласовете на 37-39% от пловдивчани, днес те са вече малко над 30%.Славчо Атанасов също губи избиратели и вече доближава само 20% подкрепа. В същото време Дани Каназирева отбелязва постоянен ръст и днес за нея биха гласували 24% от избирателите, твърди още Ганчева.

„При втори тур между Иван Тотев и Дани Каназирева съотношението на силите засега е изравнено – 31 срещу 31% подкрепа, което означава, че няма нищо предварително известно и изненади са напълно възможни”, допълва още д-р Вяра Ганчева.

В общинския съвет също не се очертава самостоятелно мнозинство за някоя от партиите. ГЕРБ ще разчита на около 35%, „Съюз за Пловдив” 19-20% , за ВМРО/ПФ се очакват около 17-18% подкрепа, РБ- 6,5%, БСП може да достигне 8-9% , а ДПС ще се задоволи едва с 3,5%

На журналистически въпрос, дали е готова да скъса дипломата си след изборите, ако процентното отражение на изборните резултати не отговаря на тези от проучването, Ганчева заяви, че е готова да унищожи документа си за висше образование.

Подобни статии

Top