Спасиха жертва на трафик в Пловдив - DC news

Спасиха жертва на трафик в Пловдив

Предотвратиха трафик на момиче в Англия чрез пловдивска фирма, предлагаща работа в кралството. Това стана ясно след днешното заседание на Местната комисия за борба с трафик на хора, което се проведе в общината.

Единият от сигналите е бил свързан именно с проверка на коректността на фирма, предлагаща работа във Великобритания на територията на Пловдив. Само бързата и навременна реакция е спомогнала за предотвратяване на евентуално попадане на лицето в ситуация на трафик.

Комисията е разследвала и сигнал, получен от клиент, ползващ сексуални услуги на момичета от ромски произход. Той бил за насилствено принуждаване на момичетата към проституция, заради което незабавно са информирани Националната комисия за борба с трафика на хора и отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР – Пловдив.

Разследван е също сигнал, свързан с българка, жертва на трафик. Тя се намирала във Федерална република Германия и й предстояло да се завърне в България. Накрая момичето е било настанено в Кризисен център на Фондация „Анимус“ в София.

Местната комисия за борба с трафик на хора е организирала няколко дискусии по темата в Хуманитарната гимназия в Пловдив. Подобни срещи са били организирани и сред ромската общност във връзка с холандски проект за безопасна трудова миграция, където подробно са обсъдени рисковете при пътуване и търсене на работа в чужбина, трудовите и социални права и задължения в Кралство Нидерландия, както и начините за предпазване от попадане в ситуация на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

На днешното заседание е било обсъдено изработване на становище във връзка с разработването на Национална стратегия за борба с трафика на хора.

Снимка: jenskologia.com

 

Подобни статии

Top