Спаска от Смолян: Плъстенето на вълна преобърна живота ми

snimki 012

В пространството около Лапидариума в Стария град се срещаме със Спаска от Смолян. Тя се занимава с плъстене от 5 години. В повечето случаи занаятите са се предавали от поколение на поколение в българското семейство. При Спаска обаче не е така. Към плъстенето се насочва след като сънува странен сън.

„Сънувах дълго време шатра пълна с някакви изделия. След една много тежка командировка в Турция се върнах в Пловдив, качих се горе на Рахат тепе и видях видението от съня ми. Там беше моята учителка Руминка Михайлова. Попитах я дали има практика да си предава занаята, тя се съгласи да ме научи и така започнах”, споделя Спаска.

Преди да се отдаде на занаята 38-годишната жена е работила като управител в сайт за колективно пазаруване. Сега споделя, че плъстенето за нея не е просто занаят, а призвание.

„Плъстенето ме научи на огромно търпение. Когато човек има желание, нещата винаги се постигат”, споделя още младата майсторка.

Според Спаска най-важното качество, за да станеш добър в занаята е упоритостта. „Човек ако не може да възпита в себе си търпението мисля, че няма да може да постигне добър краен резултат”, категорична е тя.

Младият майстор има своя собствена традиция, изградена през годините – винаги пази първите си изделия от даден вид. Спомня си, че изработката на първото пано от плъсти й отнема цял ден.

Усъвършенствала и двете техники на плъстенето – мокро и сухо, Спаска споделя, че не може да ги раздели  и да каже коя й е любима. Когато иска да релаксира, предпочита да се занимава със сухо плъстене.

„За изработката на килими аз предпочитам да работя чрез огледален образ, защото се постига по-голямо изящество и по-голяма точност в самите фигури. После правя елементите върху шаблона. След което на огледален образ ще ги прехвърля на основата на килима. След това започва един дълг процес на сплъстяване на вълната. Тогава е по-подходяща техниката на мокрото плъстене”, разказва майсторката.

Спаска никога не е мислила да се отказва от занаята. „Имала съм моменти в които съм нямала дори какво да ям. Всичките си пари съм давала за материали. Въпреки всичко не съм се отказала”, споделя тя

Младата майсторка вече е намерила своята ниша на пазара. Тя има постоянни клиенти, които пазаруват от нея. Между 80 и 150 лв. струват шаловете изработени от плъсти. Цените за пана и килими са между 350 и 400лв. „За мен плъстите са нещо, което преобърна живота ми в добрия смисъл на думата“, казва тя.

В началото родителите на Спаска са гледали скептично на желанието й да се занимава с този занаят. В последствие те подкрепят дъщеря си и нещата се случват. Дори баща й често помага в багренето на вълната.

Според нея традицията на плъстенето през последните години се възражда. „Човек, който твори нещо с ръцете и главата си няма лоши помисли”, с усмивка завършва Спаска.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top