Спасяват Летище Пловдив с писмо до Борисов

До дни сформираният в края на септември Граждански инициативен комитет за спасение на летище Пловдив ще изпрати отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него ще бъдат описани основните причини за неблагоприятната съдба, сполетяла пловдивския аеропорт през последните две години, заявиха от ГИК.

Според тях слуховете, че летището умишлено се води до фалит, за да бъде закупено на по-ниска цена, са далеч от истината. Те са категорични обаче, че целта е аеропортът да спре работа.

Процесът по унищожението на летище Пловдив започна още по времето на предишния директор Иван Карнабитов. Преди да подаде двете си оставки, летището от 24-часов режим на работа премина само на дневен режим. Това е убийствено решение за регионално летище”, смятат от ГИК.

От близо месец летището няма помещение за съхранение на гориво. Вече има и отказани полети от фирми превозвачи поради тази причина.

В момента летището не разполага със снегопочистваща техника, тъй като сегашното ръководството в лицето на Владимир Щърбанов, е върнало цялата техника на фирмата, предоставила машините. Решение, продиктувано от идеята, външна фирма да поддържа през зимните месеци летателното поле.

Друг белег за тежката съдба на летището е предстоящите уволнения на 37 човека от персонала. До момента напусналите служители са около 15. Така общата бройка на квалифицирания персонал, който ще остане без работа ще надхвърли 50.

За последните 10 години регионалните летища в Европа са нараснали от 220 до 350. В ЕС всеки град се стреми да има собствено летище, а при нас се получава обратното, заяви от своя страна Димчо Петков, служител ръководство въздушно движение.

Общото мнение на Граждански инициативен комитет за спасение на Летище – Пловдив е, че държавата и общината е абдикирала от пловдивския аеропорт.

Подобни статии

Top