Спектакъл по романа „Тарпани“ на Димитър Атанасов на пловдивска сцена

zelenodivo

Спектакълът „Зеленодиво“ по романа „Тарпани“ на покойния пловдивски писател Димитър Атанасов ще се играе днес от 19:00 часа в арт-сцена „4хП“ – пространство за паратеатрални приключения в Пловдив.

„Зеленодиво“ е спектакъл в стилистиката на “танц театър” и физикъл театър. Приемайки неговите предизвикателства, трупата върви към своята по-висока цел – синтетичния, синкретичния, интерактивния театър, където публиката е част от представлението и представлението е част от публиката.

Един табун диви коне, преследван от хората. Високо в планината. Брани свободата си. Осмисля я. Какво е тя? Захарче за послушание или усещане на кожата, на цялото тяло да диша свободно. Какво по-възпламеняващо от тяло в точката на своето върховно усилие да постигне свободата си, да разкъса оковите на физическата принуда и да защити изконното си право да бъде свободно – като вятъра, небето, луната, тревата. Да усети “Зеленодивото” на зеленото и да се слее с него…

Върхът е под краката им. Повече няма къде да се бяга. Всеки трябва да направи своя избор – там, жив, но зависим или тук – свободен, но обречен. Избират свободата, избират смъртта. Щастливи и вярващи – че ще срещнат своя Бог свободни…

Димитър Атанасов е бил заместник-главен редактор на ежедневника в. „Глас“, шеф на екип „Култура“ в ежедневниците в. „Провинция“, в. „Пловдивски новини“ и в. „Вести“. Автор на седмична страница за театър във в. „Вести“ /1999-2001/ и в. „Акцент“ /2006-2007/. Журналист на свободна практика. Бивш общински съветник и омбудсман на Пловдив. Член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските артисти /секция драматургия/ и Съюза на българските журналисти. Заместник-председател на Дружеството на писателите – Пловдив. С големия пловдивски писател се разделихме на 10 декември 2014 година.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top