Спешните центрове ще докладват къде водят пациентите си

Спешните центрове вече изпращат седмични отчети за това къде линейките им са транспортирали пациентите си – дали в най-близката болница или в по-далечна. Мярката е по повод разкритията, че линейки са водили пациенти в по-далечни болници, заради които започна проверка в столичната Спешна помощ. Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който откри две ремонтирани отделения в МБАЛ „Пловдив“.

„Дадена им е таблица, която трябва да попълват и при всяко отклонение има необходимост от попълване на информация защо е направено това отклонение. Това ще бъде завинаги или поне, докато не бъде сменен този екип на министерството“, коментира още д-р Шарков.

Шарков допълни, че проверката в столичната Спешна помощ все още не е приключила, тъй като е поискан нов анализ и беше категоричен, че виновните трябва да бъдат наказани.

По думите му проектът за Спешната помощ, след избора на консултанти, ще бъде предоставен на Европейската комисия през септември. Целта е страната да може да получи  първите траншове, с които ще бъде подобрена цялата инфраструктура на Спешната помощ – спешните приемни отделения, центровете за спешна помощ, филиалите им и оборудването. Всичко това ще стане за период от 5 години. Цялата програма е на стойност 170 милиона лева за цялата държава, припомни д-р Шарков.

Зам.-министърът коментира и обвързаността на лекари с отделни  фармацевтични компании, тъй като днес се очаква да бъде публикуван списъкът на медиците, които са били финансово стимулирани от дружествата.

„Никой не смята, че това е нормално, министерството има лостове да спре тази практика, но това не е толкова работа на министерството, колкото на други органи“, поясни д-р Шарков. По думите му това е порочна практика, въведена от фармацевтичните компании, но не е порочна практика, въведена от българския лекар. Такава порочна практика съществува в цял свят и явно това е политика на компаниите, допълни той.

Зам.-министърът беше категоричен, че след проведените обучения в Медицинския университет във Варна, българските медицински структури имат готовност да посрещнат евентуален атентат с много пострадали и жертви, подобен на този на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

„В крайна сметка обаче никой не е готов напълно да посрещне една такава атака и затова са толкова много жертвите и в Истанбул. Имаме готовност екипите да реагират, всеки си знае мястото и какво трябва да направи. Дано да не се налага да показваме какво можем.

 

 

Подобни статии

Top