Спешно търсят кръводарители с кръвна група А- в УМБАЛ "Свети Георги" - DC news

Спешно търсят кръводарители с кръвна група А- в УМБАЛ „Свети Георги“

Спешно търсят кръводарители за пострадалия мотоциклетист в Пловдив

Кръводарителска кампания за 21-годишен пациент организира УМБАЛ „Свети Георги“. Младият мъж пострада вчера при катастрофа с мотоциклет в Пловдив. Настанен е в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение с фрактура на базата на черепа и тежка черепно-мозъчна травма. Има фрактури на няколко ребра, счупване на ключицата, счупване на няколко места на едното бедро и хемопневмоторакс – наличие на въздух и кръв в плевралното пространство. По спешност снощи му е направена операция заради черепно-мозъчната травма, заради която се е наложило преливане на кръв. В момента той е в кома и на апаратна вентилация, а състоянието му е критично.

 

Младежът е с кръвна група А – отрицателна, и в момента Центърът по трансфузионна хематология не разполага със запаси от нея, за да ги предостави на УМБАЛ „Свети Георги“. Тепърва предстоят операции в Клиниката по ортопедия и травматология на болницата, но, за да бъдат направени, трябва да се осигурят няколко банки кръв от тази група – А (-). Затова от клиниката призовават за съпричастност от страна на гражданите, за да се спаси животът на 21-годишния мъж.

 

В делничните дни доброволците могат да дарят кръв в РЦТХ на бул. „България“ № 234Б и в разкрития подвижен екип на РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. „Пещерско шосе“ №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза пациента от КАИЛ на УМБАЛ „Свети Георги“ Демир Василев на 21 години. Кръводаряването може да стане в часовете от 7:30 до 18:30 ч. в Центъра на бул. „България“ №234 Б и от 8:00 до 14:30 ч. при екипа на РЦТХ, който е на 1 ет. в Хирургичния блок.

 

През почивните дни – събота и неделя, желаещите да дарят кръв могат да направят това единствено в основната сграда на Районния център по трансфузионна хематология – гр. Пловдив, който се намира на бул. „България“ №234Б, във времето от 9:00 до 15:30 ч., съобщиха от РЦТХ.

 

Близките на пострадалия и лекуващият екип на клиниката благодарят предварително на всички хора, които ще имат възможност да дарят кръв от тази група – А (-).

 

Подобни статии

Top