Спират концесията за добив на мрамор край Куртово Конаре

Концесията за добив на мрамор в находище „Куртово Конаре“ се спира от днес с акт на министъра на енергетиката. Това съобщи пред протестиращи от селото заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Основанието за това е записано в Закона за подземните богатства, който дава право на министъра да спре концесионен договор при нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера.

През есента на миналата година Регионална инспекция по околна среда и водите – Пловдив /РИОСВ/ е издала наказателно постановление за налагане на санкция заради запрашаване в района на кариерата, което е влязло в сила.

До срещата се стигна след многократните протести на жителите на село Куртово Конаре и Кричим заради находището за мрамор „Куртово Конаре“.

Затова спешно днес група протестиращи се срещна със зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков. На нея присъстваха и народните представители от ГЕРБ – Пловдив област Силвия Хубенова и Методи Андреев.

След проведените разговори днес бе издадена и заповедта за спиране на концесията за добив на мрамори от находище „Куртово Конаре“. Спирането на концесията е резултат от бързата съвместна работа на две министерства – на енергетиката и на околната среда и водите.

Подобни статии

Top