Спортист №1 на Пловдив Александър Команов – за мотивацията, успехите и семейството

Свтовният шампион Александър Команов

Спортист номер 1 на Пловдив за 2014 г. Александър Команов е само на 24 години и вече е двукратен световен и петкратен европейски шампион по карате киокушин-кан. Спортистът определя изминалата година за една от най-успешните в кариерата му, както в професионален, така и в личен план.

Наградата „Заслужил майстор на спорта“ е едно от последните признания за Александър, с което той се гордее много. Признанието от целия българския народ, а не само от пловдивчани показва, че хората се гордеят с успехите на спортиста и се интересуват от същността на киокушина.

Александър полага началото на спортната си кариера през 2000 г. , когато започва да тренира под ръководството на баща си – неговият пръв и единствен треньор. Спортът в семейството на шампиона е  традиция, предавана на всяко следващо поколение. Александър и брат му от малки са в залата и дори не си спомнят първите опити на татамито.

Първата голяма победа за Александър идва, когато той е само на 13 години и печели републиканска титла. Следват редица успехи и толкова много титли, че дори самият спортист не може да определи точния им брой. Впечетляващ е триумфът му на предишното световно, където побеждава на финала руската легенда Сергей Осипов, който е личен охранител на президента Владимир Путин.

Александър е състезател и треньор в СК „Ронин“. Децата, които тренират в клуба жънат успехи в цял свят, тъй като треньорите им се ръководят от мотото „Не е важно дали побеждаваш, а как го правиш“ и пускат на шампионатите само най-подготвените. Като треньор Команов се опитва да накара децата да приемат каратето не само като спорт, а и като начин на живот.

Минимум 10 са тренировките, които Александър прави всяка седмица. През уикенда задължително отделя време на семейството си, въпреки че програмата му особено преди състезание е изключително натоварена.  Споделя, че след последното световно не е имал нужда от дълго възстановяване, тъй като вече приема състезанията като „поредната разходка в парка“.

Дисциплина, организираност и изключително силен дух стоят в основата на успеха на Александър не само в спорта, но и в личен план. Шампионът е горд баща на трима сина – на 5 години, 2 години и най-малкият, който е роден само преди месец. Най-големият вече тренира усилено и Александър е уверен, че традицията във фамилията ще бъде продължена.

Наред с всичко останало, на Александър му предстои да завърши висшето си образование.

В момента той следва право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Шампионът успява да разпредели всичките си отговорности и смята, че повечето млади хора днес пилеят времето си в безполезни дейности.

Команов не се задоволява с постигнатите успехи и продължава да покорява нови върхове и да се възползва от всеки миг в живота. Мотото на шампиона е „No luck, all skills“ – „Няма късмет, всичко е умение“. Никога не спира да си повтаря и думите, които е запомнил от баща си – „Късметът винаги е на страната на подготвения“.

Подобни статии

Top