Спортист №1 на Пловдив Станилия Стаменова с открито писмо до медиите

12695907_1717500135133043_475194670_n

Световната и европейска шампионка на 200 метра кану Станилия Стаменова излезе с открито писмо до медиите във връзка с публикациите, че обмисля да напусне България и да се състезава за друга държава.

„Уважаеми журналисти, с цялата ми почит към вашата професия, благодарение на която моите европейски и световни успехи достигат до масовата аудитория, за която спортът се изразява единствено във „футбол“ и „тенис“, а „кану-каяк“ звучи като на китайски, много моля думите ми да не бъдат изкарвани от контекста им, с цял да звучат гръмко и фаталистично!

През последната седмица в медийното пространство циркулират заглавия като: “ Станилия изоставя България“, „Стаменова обидена, ще се състезава за друга държава“ и още много други в този дух. Няма да се отричам от думите си, че се чувствам обидена, огорчена, предадена от създалата се ситуация  да провеждам сама подготовката си, от която зависи представянето ми на държавно и европейско първенство, а резултатите, към които се стремя, са такива, че да бъдат отново повод за национална гордост.

И не случайно казвам „национална“, защото към днешна дата, макар и без екип до себе си, аз давам сърце и душа за България. Именно поради тази причина и заради това, че като шампионка съм еталон за подражание на цяло едно поколение, жадуващо за емиграция, се чувствам ангажирана да дам яснота по въпроса с вероятността да се състезавам в бъдеще за друга държава. Това би се случило не, защото аз ще изоставя България, а тя мен! Бих помолила обективно освен отрицателните нотки да се отразяват и подкрепата на Министър Кралев и общите ни цели, които споменах пред вас. Добре, че волята на шампиона е изградена от упоритост и търпение!“, се казва в отвореното писмо на Станилия до медиите.

Станилия Стаменова остана втора в класацията за „Спортист на България“ за 2015 година, въпреки че спечели световна и европейска титла. Освен това тя взе едва 8000 лева премия за златото от световното, тъй като нейната дисциплина – едноместно кану на 200 метра е неолимпийска за Игрите в  Рио. Тя обаче ще бъде в програмата на следващата олимпиада в Токио през 2020 година.

Стаменова е огорчена и от двойния стандарт в оценката на БФКану-каяк, тъй като федерацията е определила тройно по-малко възнаграждение за световната и третата й европейска титла, отколкото за златния медал на Мирослав Кирчев при 23-годишните младежи.

„Тя стана световна шампионка в конкуренция с 42 състезателки“, припомни Николай Бухалов.

Снимка: Фейсбук

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top