Спряха строежа на мястото на падналия хотел „Вероника“

След извършена проверка на мястото на хотел  „Вероника“, комплекс „Слънчев ден“ в к.к. „Св.Св Константин и Елена“, гр. Варна от служители на РО НСК Варна,  съгласно изискванията на Наредба №1 за обследване на аварии в строителството, е съставен  Констативен акт за спиране на изпълнението на строителни и монтажни работи. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проверката е извършена в присъствието на представител на Община Варна, строителя и строителния надзор.

За строежа е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Варна, което е влязло в сила на 20.03.2015 год. Заверена е и заповедна книга от лицето, упражняващо строителен надзор.

От началник РО НСК Варна е издадена заповед за незабавно спиране изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи и заповед за назначаване на техническа експертна комисия (ТЕК), която ще заседава от 15-ти до 30-ти април.

Припомням, че вчера около 17:45 ч., при разрушителни дейности, хотел „Вероника“ се срути върху работниците. При инцидента загина един работник, а други трима към момента са в неизвестност.

От Главна инспекция по труда съобщиха, че възложител на строителния обект е „Международен Панаир Пловдив“ АД, гр. Пловдив. Ивършването на строително-монтажните работи е възложено на „Планекс“ ООД, откъдето е изискана проектната документация по случая. От своя страна фирма „Планекс“ е наела друг подизпълнител – „Бултранспорт груп“ ЕООД, а те са наели трети, засега неустановен чрез официални документи, подизпълнител за извършване на разрушителни работи с помощта на едрогабаритна техника. Няколко дни разрушителните дейности са извършвани безуспешно с малък багер. На 6 април той е бил заменен с по-мощен, но и с него дейността по срутването е била неуспешна,“ посочват още от Главна инспекция по труда.
Около 16 часа в деня на инцидента е имало разпореждане работниците да не бъдат допускани до обекта, тъй като е забелязано, че сградата се е наклонила, посочват още от Главната инспекция по труда. И уточняват, че забраната е от координатора на дейността, който е представител на „Планекс“. Според свидетелски показания неизвестно засега лице е разпоредило, въпреки забраната, пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и резачи и да продължат разрушаването на колоните. На това разпореждане се е възпротивил и техническият ръководител, който е представител на „Бултранспорт груп“ ЕООД, но въпреки това работниците са влезли. Единият от групата в момента на инцидента е излязъл да вземе техника, благодарение на което не е сред засегнатите.

Пострадалите работници не са в трудови правоотношения с нито едно от строителните предприятия, извършващи строително монтажни работи на обекта, посочват още от Главна инспекция по труда. Документирано е, че на работещите в деня на инцидента, включително и на част от пострадалите лица, е проведен ежедневен инструктаж. За двама от работниците в неизвестност не е документиран/проведен начален инструктаж.

Проверката на Дирекция „Инспекция по труда“ Варна продължава.

Снимка: 24chasa.bg

 

Подобни статии

Top