Сретение Господне е! Отнасят иконата на Богородица „Златна ябълка“ за поклонение

В християнския календар 2 февруари се чества като Сретение Господне, един от 12-те големи християнски празници.

На 2 февруари приключва Рождественският цикъл празници, свързани с явяването на Христос пред света. Денят е известен и като Петльовден. Празникът има своите както езически, така и християнски корени, но и в двата случая се отбелязва мъжкото начало. 

Думата “сретение” от църковнославянски език означава “среща”.

Празникът възниква в памет на Срещата, състояла се на 40-тия ден след раждането на Христос, описана в Евангелието от Лука. На този ден Дева Мария и Йосиф носят младенеца Исус в Йерусалимския храм, за да принесат законоустановената благодарност на Бог за първенеца си. В храма младенецът Исус е посрещнат от праведния старец Симеон. Той бил благочестив човек, един от 72-мата учени, които превеждат и тълкуват Светото Писание от староеврейски на старогръцки език.

Като всички еврейски родилки, Дева Мария се смята за “нечиста” и затова на 40-тия ден след раждането тя трябва да отиде в храма на традиционния ритуал за пречистване и представяне на бебето пред Бога.

Майката трябва да принесе в жертва на Бога агне или два гълъба, ако е бедна. Затова Дева Мария носи младенеца в Йерусалимския храм и принася в жертва два гълъба.

Затова и до днес се спазва традицията на 40-тия ден от раждането, майката да води бебето в църква. По примера на Света Богородица, православната църква е установила всеки младенец да се представи в Божия храм на 40-тия ден от раждането му. Свещеникът чете “чиста молитва” на родилката и благославя младенеца.

По случай празника Сретение Господне Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит ще възглави архиерейска света Литургия от 9:00 часа в храм „Успение Богородично“, град Батак.

В храма ще бъде донесена за поклонение Чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“. Тя се пази в храма в кв. Горни Воден на гр. Асеновград и води началото си от XVII в. Иконата е много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи.