СРС доказват, че са „сготвили“ Шивиков? (СНИМКИ)

Скандални СРС-та, за които стана ясно в съдебната зала днес в пловдивския военен съд, може би доказват, че цялата акция срещу о.з. генерал Димитър Шивиков е постановка. Записът беше поискан като доказателствен материал по делото срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада от адвоката му Иван Жерков. С това искаме да докажем, че делото срещу генерал Шивиков е постановка, заяви юристът пред съдебния състав. СРС-то е приложено като доказателство по дело, заведено срещу генерала в Софийския военен съд.

Съдията по делото полк. Стойко Спасов прочете пред присъстващите в залата запис на разговор между следовател и Шивиков, докато о.з. генералът е бил разпитван. По време на този разпит е било изслушано това СРС – запис на разговор по телефона между военен от спецчастите в Карловската бригада и негов началник в друг град. В него военослужещият от бригадата казва: „Шивика ни попречи“. На тази реплика неговият началник отговаря: „Той за какво се мисли, скоро ще го сготвим и него. Ще му направим манджичка и ще му сипем в паничката“. След като изслушали СРС-то, следователят се обърнал към Шивиков и му казал: Г-н генерал, ето така са ви сготвили!“.

По време на заседанието адвокат Жерков внесе искане да бъде отхвърлен гражданският иск на представителя на държавата Нели Андреева в размер на 26 хиляди лева. Това е горницата, с която се надвишават щетите, нанесени според обвинителния акт на армията от действията на генерала. Според обвинителния акт тази сума е 43 729 лв., а гражданският иск е за 69 806,77 лв.

По двете искания съдът ще се произнесе допълнително, посочи съдията – полк. Спасов.

Днес на делото бяха призовани за разпит четирима военослужещи от Карловската бригада, една служителка от гражданския състав и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Военослужещите бяха разпитани за различни мероприятия и празници, в които Карловската бригада е участвала като съорганизатор или е подпомагала организацията. Става дума за честваният на априлското въстание в Клисура на 30 април и 1 май 2014-та и 2015-та години, както и два мотосъбора около Гергьовден.

„За подобни мероприятия винаги уведомяваме още в началото на годината Министерство на отбраната, Генералния щаб и Сухопътни войски“, поясни пред журналисти по време на една от почивките кметът на Карлово Емил Кабаиванов. По думите му списък с тези мероприятия, повечето от които се провеждат под патронажа на президента, министър-председателя или председателя на Народното събрание, се изпраща на всички институции. След това, месец преди всяко събитие, отново се пращат писма. По този начин се разрешава да има представителни военни подразделения или съорганизация от страна на формированията, уточни Кабаиванов и допълни: „Ние солови акции не правим!“

Кметът на Карлово бе разпитан последен днес.

Утре делото продължава с разпити на още свидетели.

Припомняме, че срещу Шивиков са повдигнати 13 обвинения за престъпления по служба и злоупотреба с власт. Събрани са 51 тома с доказателства, 82 войници, офицери и кметове са призовани като свидетели. Повече вижте ТУК!

Подобни статии

Top