Срутената къща в Столипиново – строена некачествено (СНИМКИ И ВИДЕО)

Новострояща се сграда се срути сама около 5.00 часа тази сутрин в мултиетническия квартал Столипиново в Пловдив. Бетонна плоча не издържала на тежестта на стоварените върху нея тухли за надстрояване на втори етаж и паднала, като затрупала лек автомобил Опел с чужда регистрация. Районът бе отцепен от полиция, прекъснати са електрическите и кабелни мрежи в района.

Сградата на ъгъла на улиците „Възход“ и „Храбрец“ изглежда като след бомбардировка или силно земетресение. Наоколо са опънати предпазни ленти, сеирджии от околните блокове и квартала бяха на място и обсъждаха инцидента. Атанас Ташенов и съпругата му живеят на калкан със злополучната постройка.

Чухме силен трясък, гърмеж, къщата ни се разлюля, грабнахме едно бебе имахме, чудехме се къде да се крием, къщата се клати. Отвсякъде се чуват гръмотевици. Малко като се успокои всичко видяхме, че горе-долу нашата къща е здрава, обясни Ташенов.

Съпругата му, Галина, още е уплашена.

Отворих тая врата, всичко беше в дим и пушеци и не се виждаше нищо, какво даже е станало. След малко като се махна дима, вече видях, че всичко е срутено. Но още вечерта мисля, че към 12 часа се чуваше все едно, че тухли се местят. Мислех, че някакъв крадец ли идва, припомни си жената.

Семейство Ташенови тъкмо посрещнали децата си от Франция, заедно с малкото им бебе.

Ако беше станало нещо, щяха да сме мъртви всички, кръстеше се Галина.

Според хората има поражения и върху тяхната сграда, която е на калкан с падналата постройка. Щетите обаче ще успеем да оправим лесно, обясни Ташенов.

Пред DCNEWS зпълняващият длъжността кмет на район „Източен“ Емил Начев обясни, че има опасност за срутване и на останалата част от сградата. Затова районното кметство е издало заповед тя да бъде обезопасена със специални строителни платна и друга заповед за събарянето й. Според и.д. кмета собствениците на сградата живеят в Германия, но админинистрацията открила наследниците им, които ги представляват. Те обещали да намерят сами фирма, която да събори постройката.

Ако това не стане, ние ще предприемем мерки в тридневен срок, категоричен беше Начев. Не може така да стои тази сграда, има опасност някой да пострада, допълни той.

Докато репортер на DCNEWS беше на място, екипи на кабелните оператори и ЕВН, оценяваха щетите и оправяха изпокъсаните кабели. При падането на постройката бе пострадал стълб от електропреносната мрежа, на който бяха закачени електромерите на околните сгради.

Щетите от падането на сградата тепърва ще се оценяват.

 

 

Подобни статии

Top