Срутени сгради и над 500 души евакуирани заради наводнението в Мизия

Обстановката в Смолян се нормализира

Над 500 жители на бедстващия заради водната стихия град Мизия са евакуирани до момента, съобщи за Нова ТВ главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Придошлата река Скът, която минава през града, превърна цели райони в истински воден ад тази нощ. На места водата по улиците е с дълбочина няколко метра.

Хората са настанени на две места – в детска градина и училище, както и при роднини. За изведените от водния ад се грижат медицински лица, осигурени е топла храна и напитки. На помощ на полицаите и пожарникарите са се притекли местни доброволци.

„Ситуацията е доста тежка. Според възрастните хора такова нещо тук никога не се е случвало. Стотици са наводнените къщи. Десетки са жилищните сгради, които паднаха”, каза още главният комисар. „Много се надявам да няма жертви, лично аз обаче се съмнявам при тази ситуация, че няма да има”, заяви Николов.

До момента няма данни за загинали в следствие на наводнението. Два хеликоптера „Кугър” от авиобаза Крумово спасяват от покриви и тераси гражданите, до които не може да се стигне с лодки. Хората са прехвърляни в района на кметството, където е изграден кризисен щаб.

Властите вече са изготвили списъци, по които издирват хората, за които няма информация. Най-проблемно е установяването на връзка със старите и неподвижни хора, които нямат мобилни телефони, каза още гл. комисар Николай Николов.

„Картината в Мизия е трагична, три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора”. Това обясни кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски.

По думите на Крушовенски достъпът до засегнатите места обаче е силно затруднен, защото пътят Мизия – Враца е затворен, разчита се единствено на хеликоптерите. Същата е ситуацията и в село Крушовица, откъдето е дошла приливната вълна.

Обилните валежи и вълната, залели Бяла Слатина и цялата област Враца, са допринесли за бедствието в Мизия. Градът се намира в най-ниската точка преди река Скът да се влее в Дунав, обясни кметът, който определи картината около себе си като апокалиптична.

Подобни статии

Top