Срутиха къщите в Столипиново, ред е на дома на Бойко (СНИМКИ И ВИДЕО)

Две незаконни къщи бяха съборени зрелищно днес в Столипиново. Сградите се намираха на ул. „Калина“, съвсем в края на квартала – в близост до река Марица. Къщите бяха срутени след влезли в сила заповеди на РДНСК-Пловдив.

„Дойдоха миналата седмица в петък и ни казаха, че ще ни бутат днес в 9.30 ч. Казаха да си извадим покъщнината. Ние къде да отидем да живеем?“, питаха ромите, живеещи в двете постройки.

В едната от къщите живеят две семейства с 4 деца и едно на път. Тя била построена върху частен имот от 7 дка, собственост на жена на име Росица от близко село. Хората живеели там от 16 години. В другия имот от 10 години също живее семейство с няколко малки деца.

„Ще застана пред багерите“, ядосваше се 49-годишна жена с внучето си на ръце. Тя се питаше къде ще живеят отсега нататък, след като няма къде да отидат. „Искаме да ни настанят в общински апартаменти“, разпалено жестикулираше млад ром.

Това е бебето Бойко, кръстено е на Бойко Борисов. Роди с точно на Нова година. Кръстихме го на Бойко, уж, за да има по-добро съществуване. Аз съм баба му. И нашата къща скоро ще съборят, отзад е тук. Къде ще живеем с това дете?“, риторично питаше жената.

Десетки роми се събраха пред къщите, които подлежаха на събаряне, за да се опитат да спрат багера на РДНСК. Около 10 часа освен машините, се появиха частни охранители, жандармерия, представители на районната администрация в „Източен“, начело с кмета Николай Чунчуков, служители на РДНСК, водени от директора Юлиян Попов. На място пристигна и директорът на ОДМВР – Пловдив комисар Христо Разсолков.

Бутат незаконни къщи в „Столипиново“ (СНИМКИ)

След пристигане на полицията районът около първата сграда, която трябваше да бъде съборена, бе отцепен. Ромите се опитаха да протестират и да застанат пред багера, но впоследствие бяха убедени от полиция и местни общински съветници, да отстъпят.

За не повече от 20 минути първата къща бе срутена. Също толкова време беше необходимо и за втората.

„Само две са къщите, които се събарят днес по заповед на РДНСК. Ние само подпомагаме държавната институция“, коментира кметът на „Източен“ Николай Чунчуков. По думите му районната администрация също е издала над 40 заповеди за премахване на незаконни павилиони и гаражи, като това премахване е започнало още миналата седмица и се извършва поетапно.

Ако семействата, чиито къщи бутат днес тук, отговарят на условията да бъдат настанени в общински жилища, трябва да кандидатстват в районната администрация и ще ги настаним, каза още Чунчуков.  Той припомни, че в Столипиново голяма част от къщите са незаконни.

Подобни статии

Top