Семейство занаятчии: Бижутата носят енергия и емоция (СНИМКИ)

Малката главна в Пловдив отново се превърна в своеобразна занаятчийска работилница благодарение на пролетния панаир на занаятите. Над 25 занаята представят майстори от цялата страна.

До неделя (21 май) пловдивчани ще могат да се запознаят с различни занаяти, свързани с българския бит и култура.

Сред пъстрата палитра от усмихнати майстори ще срещнете и Жельо Желев, който заедно със съпругата си Нели и синът Димитър, карат нежния пол да се чувства по-привлекателен.

Може би за това, край неговата сергия се събират най-много хора.

Семейството от София вече 25 години прави бижута. Ефектни и уникални пръстени, обеци и висулки за колиета, изработени ръчно от чиста мед или от мед в комбинация с неръждаема стомана.

Техниката, с която семейството на Жельо изработва уникалните бижута, се нарича галванопластика.

Бижутата, които се търсят най-много са така наречените арт бижута.

„Колкото по шантави и различни, толкова по-търсени са“, обяснява Жельо и допълва, че тези „шантави“ украшения не са за всеки ден.

„Това са бижута, които дамите могат да слагат от време на време, за да направят впечатление, но определено не са за ежедневно носене.“

Пръстените и обеците, които семейство Желеви са изработили, са толкова много, че дори самият Жельо не знае точната бройка. „Две еднакви няма“, казва занаятчията и обяснява, че идеите идват преди всичко от това, което се търси на пазара.

Жельо твърди, че „бижутата са като дрехите“ и един пръстен може да стои по различен начин на две различни ръце.

„Когато си сложиш пръстена трябва да ти хареса, това е най-важно при избора на бижу.“ 

1 2

Подобни статии

Top