„Стабат Матер“ ще прозвучи в Евангелската съборна църква в Пловдив

Музиката на Джовани Батиста Перголези ще прозвучи в една от най-красивите църкви в Пловдив – Евангелската Съборна църква на ул. „Лейди Странгфорд“. Концертът включва арии и песни на Перголези, Пучини, Моцарт, Чайковски и други известни композитори.

Соловата версия на един от най-удивителните шедьоври на музиката на 18-и век – „Стабат матер“ химнът за Богородица, оплакваща своя разпнат на кръста Син, ще прозвучи точно днес – на Цветница, от 17:00 часа.

Солисти ще бъдат сопраното Христина Василева и месоцопраното Петя Петрова.

„За втори път идваме в Пловдив, но за първи път сме в този състав“, съобщи за DCNEWS Христина Василева. Тя посещава църквата, в която ще бъде концерта предварително, за да се увери, че мястото и акустиката са подходящи за това толкова обичано от публиката произведение на Перголези. Въпреки че то е в духа на Католическата църква, от евангелския храм са приели то да бъде изпълнено там. „Благодаря на пастора Иван Стоицев, че откликна и не се противопостави да изпълним едно произведение от католическата традиция“, подчерта оперната певица.

По думите й произведението на Перголези – „Стабат матер“, се изпълнява у нас още от 80-те години на миналия век. Композиторът написва шедьовъра си в последната година на живота си – 1736 г., когато е само на 25 години. 14 години по-късно произведението е публикувано за първи път в Лондон и през целия XVIII век се превръща в една от най-отпечатваните и изпълнявани творби. Съвременниците се възхищават възторжено на произведението за успешното въвеждане на новия галантен стил в традиционното лоно на църковната музика. То носи белезите на южноиталианската традиция, идваща от народната музика на Италия и може би затова толкова импонира на българската публика. Това е един безсмъртен химн за страдащата Богородица. Произведението е в 12 части, изпълнява се на латински и показва цялата гама от чувства, изпитани от Божията майка в подножието на кръста.

В Пловдив ще бъде изпълнен оригиналният вариант на произведението. През 17-ти век обаче, то е било изпълнявано от мъжки гласове – един висок и един по-нисък глас, като певците са били кастрати. Впоследствие са правени аранжименти за хор със солисти.

Днес „Стабат матер“ ще прозвучи със съпровод на орган и акомпанимент на виолончело, флейта и цигулка.

Художествен ръководител и диригент е органистът – маестро Йосиф Герджиков, той е музикант с изключителен опит и биография, разказа Христина Василева. По думите й останалите музиканти също не му отстъпват по своя опит и виртуозност.

Виолончелистът Димитър Тенчев е солист на „Софийски солисти“. Ще му партнира Гергана Делийска от радиооркестъра на Българското национално радио. Флейтистът Димитър Маринкев, който живее и работи в Германия, пристига специално за концерта оттам. Той е завършил интерпретация на барокова флейта в Амстердам, свири в Хелзинския камерен бароков оркестър и в момента работи в Дюселдорф.

 Мецосопраното Петя Петрова също е певица с много опит по сцените у нас и в чужбина. Отскоро тя е солист на Старозагорската опера и в момента е най-добрата Росиниева изпълнителка в България.

„Преди „Стабат матер“, ще прозвучи едно по-съвременно произведение, писано през 1958 година от Джовани Берио. Това е много модерно произведение и се надявам, че съчетанието на два коренно различни стила, няма да учудят публиката“, разкри още Христина Василева. Самата тя е солистка на бароково трио „Афетуозо”, с което от 2009 г. активно участва в концертния живот на България. През декември 2016 г. триото направи своя международен дебют с бароков концерт в Люксембург. Медалистка от различни конкурси, тя е и магистър по култорология. Вече четири поредни певицата е солистка на празничния концерт „Шедьоврите на славянското музикално творчество по случай 24 май на Софийската филхармония на сцената на Зала България.

Снимка: Опознай.bg и Фейсбук

Подобни статии

Top