Стаменов трие графитите с възрожденци на тепетата. И не само (СНИМКИ)

Графитите с възрожденци на Сахат тепе, както и всички други драсканици със спрей и боя по пловдивските тепета, ще бъдат премахнати. Това заяви за DCNEWS кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

„От вчера съм изпратил групи от служители на районната администрация, които обикалят хълмовете. Те ще огледат къде има графити и драсканици, за да бъдат почистени в началото на пролетта“, посочи районният кмет. По думите му, за да стане това, администрацията трябва да съгласува действията си и да получи разрешение от Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.

С почистването това ще се заеме ОП „Чистота“, където разполагат с необходимата техника за воднопрахово почистване.

„Не съм привърженик на рисуването по тепетата, тъй като те са природна забележителност. Ако хората, които имат нужда да се изразят искат да направят това, могат да дойдат при мен и да определим едно място, където да рисуват. Така всеки, който иска да се любува на това изкуство, ще може да да отиде там, за да го гледа. В противен случай сега те рисуват, където сварят – по стени и тепета, а ние трябва да почистваме рисунките“, коментира Стаменов.

Освен графитите, мобилните групи ще огледат също настилките и стъпалата по хълмовете, както и растителността, тъй като доста дървета бяха изпочупени по време на снеговете. Целта е те да бъдат почистени, за да може пловдивчани и туристите да се любуват на тепетата, като природни забележителности в автентичния им вид.

Засега не е ясно колко ще струва почистването, тъй като калкулация не е правена. След като приключат огледите, ще бъде направена оценка.

 

 

 

2 Коментара

 1. Радост написа:

  Графити ли не, рисунките на скалите на Заслужилите българи (защото те са не само възрожденци), са приети от обществеността и вече са станали един исторически пласт от богатата история на град Пловдив. Точно в град, в който спокойно съжителстват римски, тракийски, османски, гръцки, български възрожденски и съвремени културни паметници не би следвало културата на новото време да бъде заличавана за сметка на друга забележителност. Скалите на Данов хълм са природна забележителност, но също така са пазители на не един исторически факт:
  1. По римско време на върха на хълма се е намирал храм на Венера;
  2. Часовниковата кула, която донася името – „сахат тепе“ е съществувала там поне от 1623 г., макар в сегашния си вид да е построена през 1812 ;
  3. През 17 век тепетата били без пръст и когато през юли се нагорещели, в града наставала адска горещина и затова Люсиен Шевалас започва тяхното „разхубавване“ от 1882 г.;
  3. Днес хълмът носи името на възрожденеца Христо Г. Данов, но тогава, когато патронът на тепето е бил жив, този район се е казвал „Гюл бахче“ (розовата градина), което заменя и истинското име на съществуващото училище;
  От 1881 г. хълмът приютява „Международний театър Люксембург“, претеча на Драматичен театър Пловдив;
  1928г., кметът на град Пловдив разрешава в подножието на Сахат тепе да се построи сграда за Певческото дружество, ползвана и днес. Днес хълмът е известен като хълмът на телевизията, но РТВЦ Пловдив съществува едва от 1971 г., като петдесет години по-рано една от сградите му е била гимнастическо дружество, а другата училище.

  Кажете ми, моля ви, можем ли да наречем Сахат тепе само природна забележителност и да се откажем от отпечатъкът на съвременната култура в името на Културната столица на Европа’ 2019 ?!

Top