Станимира Петрова и Петър Мицин ще бъдат знаменосци на България на Игрите в Париж

България има спечелени 41 квоти за 45 спортисти индивидуално и отборно, като две от тях са за определените за знаменосци

Боксьорката Станимира Петрова и плувецът Петър Мицин ще бъдат знаменосци на българската делегация на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, обявиха от Българския олимпийски комитет след Общото събрание на организацията.

Малко по-късно стана ясно, че плувецът Любомир Епитропов ще замени своя съотборник. Продължаващата дълги часове церемония по парада на нациите е довела до решението Петър Мицин да се съхрани в деня преди старта си на 400 м свободен стил от програмата на Игрите.

Продължаващата дълги часове церемония по парада на нациите е довела до решението Петър Мицин да се съхрани в деня преди старта си на 400 м свободен стил от програмата на Игрите.

„Олимпиадата е каймакът за всеки един спортист. Стискаме палци на младите ни талантливи състезатели да разкрият потенциала си и да постигнат мечтите си. Важното е да не се плашат, да имат самочувствие. Всички ние вярваме, че те ще представят достойно България“, заяви Стефка Костадинова.

Игрите във френската столица ще завършат на 11 август, а българската група ще наброява 115 души със спортисти, треньори, медицински щаб и официални лица. Ръководител ще бъде председателят на БОК Стефка Костадинова.

България има спечелени 41 квоти за 45 спортисти индивидуално и отборно, като две от тях са за определените за знаменосци. Мицин, който само преди седмица бе част от щафетата на България, подобрила националния рекорд на 4 по 100 в свободния стил, ще вземе участие на 400 и 800 метра в същата дисциплина.  Двукратната европейска шампионка Петрова пък ще се включи в турнира по бокс за дамите в категория до 54 кг.  

„Имаме повече квоти от предишните Игри в Токио. Последната Олимпиада беше дамска с 6 медала, от които три златни. Да си надяваме в Париж златните да бъдат 4-5. Искам да пожелая на спортистите ни да се пазят, да вярват. Дано Господ да е с тях, а те да бъдат във върхова форма“,  каза Костадинова.

В олимпийската делегация са включени още 40 треньори и 13 души медицински щаб, начело с главния лекар Стефан Стругаров, а проф. Татяна Янчева е психолог на групата. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов е заместник-ръководител на делегацията, а президентът на БФВолейбол Любо Ганев ще бъде олимпийско аташе.

България ще бъде представена в 16 спорта в Париж, като най-много са състезателките по художествена гимнастика – ансамбъл и индивидуално със 7, следвани от лека атлетика, бокс и борба – по 5, плуване – 4, бадминтон и вдигане на тежести – по 3,  гребане, джудо, спортна гимнастика и спортна стрелба – по 2, и кану-каяк, модерен петобой, тенис на корт, фехтовка и таекуондо – по 1. 

Олимпиадата ще се състои от 26 юли до 11 август.

Стефка Костадинова пък откри днес в Национална спортна академия „Васил Левски“ фотоизложба „От Париж до Париж“, посветена на предстоящите летни Игри във френската столица.