Станимира Петрова и Севда Асенова на финал на ЕП по бокс

Станимира Петрова, Севда Асенова и Деница Елисеева се класираха за финалите в категории до 48 кг и до 54 кг на Европейското първенство по бокс за жени, което се провежда в зала „София“.

Станимира Петрова стигна своя първи европейски финал, след като надигра с 3:0 (39:37, 39:37, 39:37) Виктория Кулешова от Русия. Българката започна по коренно различен начин срещата си в сравнение с предишните две на ринга в „София“. Тя свали гарда и повече бягаше на съперничката си, отколкото да нанася удари. За зрителите в залата изглеждаше, че Станимира се разигра в средата на мача, но се оказа, че всичко това е било тактика.

„Изключително съм доволен, че Станимира спази напълно изготвената стратегия. Трябваше да дразни в началото със свалени ръце, да оставя рускинята да тръгва и после да я засича на контри. Идеята бе да обърка противника и мисля, че се получи“, коментира личният й треньор Борислав Георгиев.

На финала Петрова ще срещне стара своя познайница – Анна Алимарданова от Азербайджан, която победи с 3:0 Делфин Манасини (Франция). Азерката отстрани Петрова 1/4-финалите на Европейските игри в Баку през 2015 година при доста спорно съдийско решение.

„Финалът си е финал и който е стигнал до него не е за подценяване. Довечера ще направим анализ с треньора ми, ще изгледаме на видео нейния полуфинал и ще изготвим стратегията за утре“, каза Станимира Петрова.

31-годишната русенка Севда Асенова победи по категоричен начин рускинята Екатерина Пинигина с 3:0 (39:37, 40:36, 40:36) и ще боксира в третия си еврофинал в своята кариера. Досега българката има два сребърни медала от континенталните първенства в Дания през 2007 година и Букурещ 2014. Нейна съперничка на финала ще бъде Лизe Сандебер от Швеция, която малко изненадващо победи Стефани Силва от Италия с 2:1 съдийски гласа.

Деница Елисеева стана третата българка, която се класира за финалите на Европейското първенство по бокс. На полуфинал в категория до 57 кг Елисеева победи рускинята Наталия Самохина с 2:1 съдийски гласа – 39:37, 39:37, 37:39. Така след трите поредни бронзови медала от европейски първенства (2014, 2011 и 2009 г.) Деница Елсеева стигна до мечтания финал, където нейна съперничка ще бъде туркинята Сати Бурсу, която победи с 3:0 Юлия Апанасович от Беларус.

Снимка: gong.bg

 

Подобни статии

Top