Станимира Петрова спечели виза за Олимпиадата

Българската боксьорка в категория до 51 килограма Станимира Петрова спечели виза за участие в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през август тази година. Днес в полуфинална среща на олимпийския квалификационен турнир Станимира Петрова победи убедително по точки Тетяна Коб от Украйна и се класира за финала, което й носи и визата за Рио`2016.

Станимира Петрова, която стана световна шампионка през 2014 година в категория до 54 килограма, доминираше и през четирите рунда над украинката Тетяна Коб и спечели мача по точки с пълно съдийско единодушие. След последния удар на гонга и тримата странични съдии записаха еднакъв резултат – 40:36, 40:36,40:36 точки за Петрова.

Буквално минути след победата на Станимира Петрова на ринга президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински каза за БТА по телефона от Самсун: „Безапелационна победа! Станимира си защити новия прякор „инвизибъл уомън“, невидима жена. Тя е толкова бърза на ринга, че не я виждат и не могат да я ударят. Станимира си взе убедително и четирите рунда срещу упоритата и напориста украинка“.

На финала в категория до 51 килограма, който е на 17-ти април, неделя, Станимира Петрова ще се боксира с Никола Адамс (Великобритания), победила в другия полуфинал убедително по точки Мариел Хенсен (Норвегия) с 3:0 съдийски гласа.

Тъмнокожата британка Никола Адамс е първата жена – олимпийска шампионка по бокс в историята на международното олимпийско движение. Никола Адамс спечели златния медал на игрите в Лондон през 2012 година, когато женският бокс за първи път бе включен в програмата на летните олимпиади.
Никола Адамс е добре известна и на българските любители на бокса от участията й на турнира „Странджа“.

Финалният мач Станимира Петрова – Никола Адамс ще бъде за престиж, тъй като и двете финалистки получават визи за Рио-2016.

Снимка:  bgboxing.org

Подобни статии

Top