Станимира Петрова: Тази година искам световна, олимпийска и европейска титла (ВИДЕО)

Станимира Петрова е световна шампионка по бокс в категория до 54 кг от 2014 г. Тя е двукратна носителка и на купа „Странджа“ – през 2015-а спечели титлата в кат. до 54 кг, а тази година се поздрави с победата при 51-килограмовите. Шампионката от Асеновград се оринентира към по-ниската категория, тъй като е олимпийска и ще си оспорва титулярното място в националния отбор с европейската шампионка Стойка Петрова. Ето какво заяви Станимира пред Sportal.bg преди най-важните състезания за годината.

– Станимира, ти си двукратна носителка на купа „Странджа“ при жените. Кое от двете издания ти беше по-трудно за спечелване – миналогодишното или тазгодишното?

– Не мога да преценя, може би и двете са еднакво трудни. Но съм много щастлива, че в крайна сметка успях да се справя и с двата форума.

– С каква стойност е за теб тази купа? Провежда се пред родна публика, имаш агитка…

– Много е голяма. За мен това е една оценка на цяла България. Даже в момента и не само от България, защото тази година раздаването на купите беше по друг начин. Имаше гласуване на съпервайзер, ръководства, журналисти. За мен втората купа „Странджа“ е може би с много по-голяма стойност от тази гледна точка.

– Турнирът „Странджа“ беше първото състезание, на което се видяха новите неща, на които ви учи националният треньор Хоел Арате. Има ли нещо, което все още не си усвоила?

– Разбира се, винаги ще има неща, които не сме усвоили. Според мен той е един много добър треньор, има много материал и идеи. В момента ни показва много технически и тактически неща. Определено разнообразява бокса в България. Мисля, че ще бъде страшно полезен за резултатите по-нататък.

– Неговата оценка и тази на президента на Българска федерация бокс (БФБ) Красимир Инински за твоето представяне на „Странджа“ беше много добра,  ти самата как го оценяваш?

– Аз също съм доволна, но това беше просто една стъпка към главната цел и не отдадох много внимание на радостта и еуфорията. По-скоро мисля, че трябва да погледна пропуските и грешките си.

– Турнирът започна с един неприятен инцидент с другата наша представителка в категория до 51 кг Стойка Петрова. Какви са вашите взаимоотношения в момента, изясни ли се всичко около тази ситуация? Има ли напрежение или всичко вече е нормално и ще решавате  коя е по-добрата на ринга?

– Мисля, че нещата се нормализираха. Ситуацията беше много неприятна, но се случват и такива неща. За това кой ще ходи на квалификация за олимпийска квота – все още имаме състезания. Този месец първо имаме турнир в Испания, след това републиканско първенство в Русе. В крайна сметка до квалификациите, които са на 7 априлл в Турция, ръководството ще вземе решение.

– Ако ти си тази, която ще се бори за олимпийска квота, мислиш ли, че имаш шанс да я спечелиш?

– Мисля, че е възможно да взема не само квота, но и медал от Олимпиада.

– Какво е мнението ти за това, че при жените има само три олимпийски категории, а при мъжете са много повече, чувствате ли се по някакъв начин ощетени от този регламент?

– Не, не мисля, че сме ощетени. В крайна сметка в Лондон за първи път вкараха в програмата женски бокс, за 2020 г. още две категории са проектоолимпийски. В момента женският бокс се развива с невероятно бързи темпове, така че скоро може да станем равностойни на мъжете.

– Напоследък женският бокс получи сериозна подкрепа в България и от Министерството на младежта и спорта. Благодарение на шампионки като теб и Стойка Петрова ли се получава това?

– Според мен на първо място е това, че женският бокс се развива в световен мащаб. А в България мисля, че е благодарение на нас.

– Когато си на ринга, чуваш ли подкрепата от трибуните или си съсредоточена само върху мача си?

– Различно е във всяка среща. Някой път чувам всички, някой път чувам един-двама човека избирателно, но не знам по какъв начин избирам кой да чувам. Може би зависи до каква степен съм се отпуснала и съм освободена на ринга.

– Като цяло колко олимпийски квоти за Рио мислиш, че ще спечелят  българските боксьори?

– Не мога да отговоря на този въпрос, но се надявам колкото се може повече.

– Какво си пожелаваш в личен план за тази толкова важна година?

– Световна, олимпийска и европейска титла.

– Ще имаш ли сили за всичко това?

– Ще опитам. Това е целта.

Снимки: ЕМОНА ЦОНЧЕВА/Sportal.bg

 

Подобни статии

Top