„Стара хартия за нова книга“ започва национално турне от Пловдив

11178593_10203669705614175_1341683653_n

Инициативата „Стара хартия за нова книга“ започва първото си национално турне от Пловдив. Така ще стане ясно колко хора в Пловдив, Русе и София са готови да се разделят с килограмите ненужна хартия в дома си и да зарадват децата си с книга.

Детският празник „Стара хартия за нова книга“ ще започне днес от 10.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив. Под надслов „Почисти и прочети“ децата ще научат повече за рециклирането  ̶  как да пазят природата, да събират разделно отпадъците и междувременно сами да си изберат книжки. Всяко дете, което дойде с възрастен придружител и предаде 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника.

Събитието ще продължи до 14.00 ч. със забавления за малки и големи.

В програмата са включени екотеатърът „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”, представен от Театъра на приказките – София, много музика, танци и игри, както и интересни предизвикателства с много изненади. Предвидена е  екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г.  Организаторите Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК България АД, както и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да
се научи да полага грижи за природата, да  събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. Над 4200 деца се включиха в двете издания на инициативата през 2013 и 2014 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 24 тона хартия и получиха 4200 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 300 дървета.

През 2015 г. акцията ще се проведе за първи път в три града: Пловдив (5 септември), Русе (12 септември) и София (13 септември). За трета година книгите и природата ще съберат хората с поглед, насочен към бъдещето, в което, благодарение на книгите, децата ще станат преуспяващи
възрастни, а въздухът, който дишат, ще е по-добър, защото каузата на „Стара хартия за нова книга“ е била и тяхна кауза.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top