Стартира акция за възраждане на Хуманитарната гимназия

С поредица от благотворителни инициативи Клуб Пловдив, Оптимист Интернешънъл и родители започват кампания за ремонт на 165-годишната сграда на бившата „Първа мъжка гимназия” в Пловдив. В нея са учили и преподавали видни възрожденци, припомнят от Клуб Пловдив, Оптимист Интернешънъл. „Тук са израснали незабравими бележити българи. Апостолът на Свободата – Васил Левски е формирал своята идеология – свобода или смърт. В същото училище плеада безсмъртни ученици са посявали зрънцата на познанието навред и са се борили за запазване българщината”, казва президентът на Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” доц. д-р Диляна Вичева. В момента в същата сграда учат възпитаниците на две от най-реномираните училища в града – ОУ „Княз Александър Първи” и Гимназията с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий”.

Реставрация и ремонт на сградата, както и прилежащите й части не е правен от поне 30 години, през което време, училищната база е силно амортизирана и занемарена. Това съобщи президентът на Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” доц. д-р Диляна Вичева. Тя уточни, че първата инициатива в подкрепа на училището – благотворителен великденски базар, ще бъде открита на 25 април и ще продължи до 28 април 2016г. Последващата ще се проведе на 24 май  2016г. – най-българския празник, както и патронния ден на заветното училище.

„От ремонт се нуждаят всички части на сградата и училищния двор. Затова обмисляме провеждането на няколко благотворителни инициативи, първата от която ще е преди Великденските празници. Във фоайето на училището ще организираме благотворителен базар и арт-работилници за деца, с които ще отпразнуваме започващата пролет и ще се подготвим за посрещането на Великден”, обясни Доц. Вичева. По думите й предметите за базара ще бъдат изработени от учениците на двете училища с подкрепата на родителите и учителите им. Тези инициативи ще имат възпитателен характер, ще научим децата си да познават историята на България; да обичат българското училище; да помнят и пазят корените си; както да даряват и да възраждат своите заветни ценности.

На благотворителния базар ще се предлагат: ръчно декорирани великденски яйца, козунаци, курабийки и всякакви други изкушения. Майстори декоратори ще демонстрират умения и техники в направата на великденска декорация. „Всички набрани средства от продажбата на арт-произведенията ще се използват за облагородяване на училището. Клуб Пловдив, Оптимист Интернешънъл се ангажира с изготвяне на проекта по съгласувателните процедури, защото сградата е паметник на културата, наемането и проследяване на качеството на строително-ремонтните работи.

Оттам приканват всички родолюбци, пловдивчани, възпитаници, ученици, малки, големи и всеки, който иска възраждането на най-старото училище у нас да се осъществи, да го направи, като се включи в предстоящия Великденски базар във фоайето на Хуманитарната гимназия в Пловдив от 25-ти април до 28-ти април 2016 г.

Източник: Агенция Монитор

Подобни статии

Top