Стачка в Гърция парализира страната за 24 часа

От полунощ в южната ни съседка има масова стачка. По призив на синдиката на държавните служители хиляди няма да работят днес.

По-рано стана ясно, че се анулират полетите между Атина и София в рамките на деня. Това ще важи за всички полети от и към гръцките летища в рамките на денонощието. Морският транспорт в Гърция ще бъде блокиран напълно – гръцките пристанища също затварят за 24 часа. Железничарите също протестират, като движението на влаковете по централните направления в страната се спира поетапно от днес.

Причина за масовите стачни действия е проектозакон, свързан с мерките на кредиторите. Очаква се текстовете, разбунили духовете в Атина, да се обсъдят от правителството на СИРИЗА. Законопроектът съдържа промени в осигурителната система в Гърция – той предвиджда обединяване на осигурителните фондове и увеличаване на годините за пенсиониране.

Фермери, общински чиновници, учители и някои журналисти също ще подкрепят стачните действия, като няма да отидат на работните си места днес. Отправени са призиви за подкрепа и към частния сектор, но още не е ясно дали той ще се отзове.

„Съюзите са длъжни да протестират, щом правителството и кредиторите продължат суровите политики на бюджетни ограничения и орязване на трудовите и пенсионните права“, обяви още в началото на март един от най-големите синдикати в Гърция ГСЕЕ.

Синдикалистите са срещу промени в пенсионната реформа в Гърция, а тя е едно от условията, които правителството на Алексис Ципрас се задължи да изпълни, за да получи 86 милиарда европомощ. Властта трябва да изпълни определени ангажименти, за да се сдобие със средствата по третата спасителна програма и да стартира преговори за облекчение по външния дълг.

Източник: standartnews.com

Подобни статии

Top