Стволови клетки помагат при възстановяването след инсулт

Стволови клетки помагат при инсулт

Използването на стволови клетки след инсулт може да помогне за възстановяването на мозъка. Тези обнадеждаващи резултати са регистрирани от пилотно проучване на Имперския колеж в Лондон.

Учените смятат, че тези клетки насърчават новите кръвоносни съдове да се развиват в повредените зони на мозъка, отбелязва Би Би Си.

Те открили, повечето пациенти са били в състояние да ходят или да се грижат за себе си, независимо от края на лечението при претърпян тежък инсулт.

Необходими са по-големи проучвания, за да се прецени дали това може да се използва по-широко в медицинската практика, пише АП.

Началото е поставено след като изследователите са взели стволови клетки от костния мозък на петима души, които наскоро са получили инсулт.

След това учените изолирали определени видове стволови клетки – известни като CD34 +. Те имат способността да се стимулира растежа на нови кръвоносни съдове.

Те се вливат директно в увредените участъци от мозъка, чрез основна артерия, която доставя кръв за тази област. Учените наблюдавали пациентите за половин година. Четирима от петимата пациенти са претърпели особено тежки удари – в резултат на загубата на словото и маркирани парализа на едната страна на тялото. При този тип инсулт обикновено смъртността е висока и е голям процентът на увреждане.

Но учените открили, че трима от четиримата пациенти са били в състояние да ходят и да се грижат за себе си преди края на шестмесечния период.

И с малко помощ всичките петима болни са били в състояние да се движат и да изпълняват в ежедневните задачи.

Изследователите обаче предупреждават, че са нужни нови изследвания в тази област преди да се изготви точна терапия за лечение на инсулт със стволови клетки.

Подобни статии

Един коментар

  1. банка за стволови клетки написа:

    Много ви благодаря за тази статия. С всяка изминала година се доказва, е тези стволови клетки са изключително полезни при един по сериозни и тежки заболявания.Ето и вие тук пишете за инсулт, който знаем какви последствия може да има върху човека. Хубаво е и в нашата страна да започнем да мислим малко повече за бъдещето и на децата си и да дадем стволови клетки, които се пазят в банките. Единствената пречка според мен това да не се извършва масово в България, е че е доста скъпа процедура за нашият стандарт на живот.

Top