Стенопис „Възкресението на Лазар“ в Археологическия музей (СНИМКИ)

5

Директорът на Пловдивския археологически музей Костадин Кисьов представи реставрираната раннохристиянска гробница от IV в. сл. Xр., открита при спасителни разкопки в центъра на Пловдив, на ул. „Г. М. Димитров” през 2012 г. Тя е уникална със своите полихромни стенописи, представящи чудесата на Христос.

Според ръководителя на разкопките Мария Мартинова изображенията са с раннохристиянска символика.

„Върху двете дълги страни са изобразени сцени от библията – едната е изцелението на паралетика, а другата е възкресението на Лазар. В двете къси страни са изрисувани християнски символи – две палми. Има и изобразени два пауна. Те символизират безсмъртието и възкресението“, добави още тя.

Според специалистите гробницата принадлежи на южния некропол на Филипопол. През 1926 г. е разкрита още една подобна гробница.

Работата по реставриране на стенописите преминава през два етапа.

„Първият е отделяне на стенописите от терена. Подготовката за този процес отне 5 месеца на екипа. Вторият етап е самата консервация, която беше извършена в ателие на музея, тя ни отне 8 месеца“,  каза реставраторът Никола Стоянов.

Припомнямe, че гробницата бе разкрита при полагане на нов топлопровод на EVN на ул. „Г. М. Димитров“ през юни 2012 г.

В нея не бяха намерени ценни предмети, но бяха открити стенописи. Тогава археолозите изказаха мнение, че в гробницата са били положени три индивида.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top