Стефан Стоянов: 8 млн.лв. за култура за 2015-та

500-метрова трапеза за избора нар Пловдив за столица на културата

8 милиона лева ще бъдат предвидени за култура в бюджета за следващата година, съобщи днес кметът Стефан Стоянов. Това са 4,5% от цялата финансова рамка, която догодина ще бъде около 220 милиона лева, посочи Стоянов.

Днес съветниците гласуваха кандидатурата му за председател на Фондация „Пловдив 2019“. Стоянов замени на поста зам.-председателят на Общинския съвет Даниела Дженева.

Това беше един от ангажиментите ни, включени в апликационната форма, с която спечелихме титлата „Европейска столица на културата“ – представител на администрацията да влезе в управителния съвет, коментира Стоянов пред журналисти.

Според Стоянов в управляващия  орган така или иначе има едно свободно място и сега то се запълва. Директорът на ансамбъл „Тракия“ Даниела Дженева остава в състава на Управителния съвет като член.

Стефан Стоянов отказа да съобщи какъв ще бъде бюджетът на фондацията за следващата година, но подчерта, че той ще е по-голям от сегашния.

„За 2015-та година моите очаквания са бюджетът за култура да надвиши 4,5% от общия бюджет на Община Пловдив.  Това е около 8 милиона лева, пресметна вицекметът. Той припомни, че културният календар на общината е гласуван, а в момента основният приоритет е да се изготви реалистичен бюджет на фондацията и той да бъде защитен пред общинския съвет. При всички случаи този бюджет ще е по-голям от тазгодишния, подчерта Стоянов.

Подобни статии

Top