Стефан Цанев се среща с почитатели в Пловдив

Stefan Canev Poster .p1.pdf.r72 (1)

Среща-разговор със  писателя и драматург Стефан Цанев организират тази вечер от 17.30 часа в Конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ ръководството на библиотеката и ИК „Жанет 45″. Специален гост на събитието ще бъде актрисата Доротея Тончева.

Името на Стефан Цанев е записано в краткия списък на живите класици на нашата литература. Три поколения българи, съвременници на три епохи го четат, гледат на театралната сцена или слушат авторските му рецитали. Според годишната класация на Народна библиотека „Иван Вазов“ за 2014 година Цанев е най-четеният български автор.

Стефан Цанев е роден през 1936 г в с. Червена вода, Русенско. Завършил е журналистика в СУ „Климент Охридски“ и драматургия в Москoвски  киноинститут.

Кореспондент на вестник „Народна младеж“ в Родопите и в Перник. Работил е като редактор в Студия за игрални филми , драматург в Държавен сатиричен театър,  в Театър 199 и Театъра на окръзите, в Театър „София“, в Драматичен театър в Пловдив. Автор е на стихове, драми, публицистика и проза, както и на стихове и пиеси за деца.

Негови стихове са превеждани на всички европейски езици,а също и на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му („Последната нощ на Сократ“, „Другата смърт на Жанна д`Арк“) са играни в Париж, Гренобъл, Бордо, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков, Прага, Гьотеборг (Швеция), Будапеща, Киев, Москва, Питсбърг (САЩ), Вилнюс, Братислава, Никозия, Букурещ, Гюргево, Хага, Измир, Истанбул и др

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top