Стимулират велосипедния транспорт в Пловдив

veloaleia

В края на месец октомври Община Пловдив ще приеме първите готови участъци от велоалеите. Няма закъснение на линейния график за изграждане на трасетата. Промени на този късен етап вече са категорично невъзможни, заяви кметът на града Иван Тотев.

Той допълни, че ще бъдат предприети строги мерки срещу паркирането върху новоизградените участъци, но ще бъдат въведени и стимули за използване на велосипедния транспорт.

Част от велосипедната мрежа, която е общо 48 километра, вече е  напълно готова. След полагането на маркировката участъците са минали документална проверка и са приети от Община Пловдив.

Забележки на експертите по проекта са направени  само за велоалеята на бул. „Санкт Петербург”. Кметът Иван Тотев заяви, че през следващата година Пловдивският общински съвет ще актуализира стратегията за развитието на велосипедния транспорт в града.

„Трябва да се заложат по-ограничителни мерки за автомобилното движение. Ще има по-строги правила за паркиране върху тротоари, велоалеи. Отделно ще има стимулиране като изграждане на повече велостоянки, поставяне на камери на местата, където паркират велосипедите“, коментира градоначалникът.

Стратегията ще развива и използването на велосипеди под наем. За целта ще бъде направен специален анализ, които ще включва и мерки срещу кражби или разрушаване.

Тотев съобщи още, че 41 нови велосипеда ще бъдат предоставени на създаденото общинско предприятие „Многофункционална спортна зала”. Те ще се дават под наем на желаещи.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top