Стипендии за медици-спортисти в Медицинския университет в Пловдив

Откриха новата спортна зала в медицинския университет в Пловдив

Напълно обновената спортна зала „Медик” започна да функционира на територията на Медицинския университет в Пловдив. Тя е пригодена за няколко вида спорт, като в нея са инвестирани средства от университета. Лентата на залата прерязаха ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев, заместник-кметът по спорт на община Пловдив Петър Зехтински и кметът на район „Централен” Георги Титюков.

 

„По-добре 10 пъти да се изпотиш, отколкото веднъж да се напиеш, защото спортът е единственото спасение в това напрегнато ежедневие, а студентите по медицина са едни от най-натоварените.”, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев.

 

Залата е пригодена за волейбол, футбол, баскетбол, тенис на маса, тенис на корт и аеробика. Тя е предназначена за учебните групи на университета и за провеждане на състезания.

 

„Опитваме се да създадем максимални условия на спорт, защото той е детоксикацията на тежкото ежедневие.”, каза още ректорът.

 

В залата има изцяло нови уреди, осветление, вентилация и климатизация. Настилката е мултифункционална и е от нов тип. Тя е ремонтирана със средства на университета.

 

„Целият ремонт на залата, на прилежащите помещения, на фитнес центъра, е около 300 хиляди лева – сериозна сума, но на практика направихме сериозен ремонт. Това беше една съборетина, в която 40 години не беше правено нищо, но сега изглежда по друг начин. Важна е и вентилацията и климатизацията, защото без тях не може да се спортува.”, съобщи ректорът на МУ-Пловдив проф. Стефан Костянев.

 

„Учредяваме спортни стипендии за нашите студенти и ще въведем спорта и обучението по физкултура до края на следването, защото в момента те го имат само до първи курс. Тази нова зала осигурява възможности за спорт на всички студенти. Имаме 5500 студенти, като една трета от тях са чуждестранни.

Тъй като имаме много добри спортисти, по примера на западните университети, тези които са с принос към националния спорт, ще получават и съответното възнаграждение – стипендии, които ще бъдат по размер на нашите отлични студенти. Не щадим парите за спорт и екипировка и за спортните отбори, защото се опитваме се да създадем максимални условия за спортуване”, заяви още проф. Костянев.

Само преди две седмици бяха открити нови спортни съоръжения в двора на Медицинския колеж към Медицинския университет в Пловдив. Там са изградени баскетболно и волейболно игрище, две игрища за тенис на корт и мини футболно игрище.

 

Университетът се гордее и с постиженията на младите медици, които спортуват. Отборът взе първо комплексно място на Националните летни игри в Албена, където студентите показаха отлични умения по волейбол, баскетбол, футбол и баскетбол.

 

По време на състезанията на Националната студентска лига МУ-Пловдив взе второ и трето място по волейбол, първо и трето по тенис на корт, второ по тенис на маса и четвърто по футбол.

 

По повод студентския празник 8 декември, ректорът на Медицинския университет заяви: „Пожелавам на студентите здрав купон, да не забравят името и пола си и да внимават как се веселят. Поздравявам ги и им пожелавам весело и приятно прекарване”.

Подобни статии

Top