Столипиново замириса на теменужки (СНИМКИ И ВИДЕО) - DC news

Столипиново замириса на теменужки (СНИМКИ И ВИДЕО)

Столипиново замириса на теменужки, след като машини на общинското предприятие „Чистота“ и подизпълнителя КМД измиха основните улици в мултиетническия квартал със сапунена вода.  15  литра шампоан,  размесен с 200 тона вода изляха върху улиците първа категория – „Ландос“, „Батак“, „Ландос“,  „Крайречна“ и „Крайна“.

Акцията е по инициатива на „Чистота“, а от днес до края на лятото основните улици в ромския квартал ще бъдат къпан с шампоан всеки понеделник, за да се подобри хигиената, поясни директорът на комуналното предприятие Иван Стоянов. На въпрос на DCNEWS няма ли да се почувстват дискриминирани останалите пловдичани, населяващи другите квартали, Стоянов посочи, че улиците и там се мият по график, но водата няма да се размесва с почистващи препарати.

За квартала ще бъдат закупени и доставени нови 50 контейнера за смесен отпадък тип „Бобър“, които ще бъдат поставени там, където сега се образуват нерегламентирани сметища, съобщи Стоянов. Освен това в квартала пробно щели да се ползват и найлонови чували за смет, като идеята е да се отучат ромите да хвърлят боклук извън казаните. Ще се започне първо със „Соколите“, тъй като там е най-многобройно населението. Чрез работниците, които живеят в квартала – чистачи, събирачи и контрольори, ще се раздават чувалите на семействата.

„Мием, за да се подобни общата хигиена в квартала“, поясни Стоянов. Той припомни, че миналата година с районния кмет Николай Чунчуков са изнасяли лекции на жителите на квартала как да поддържат чисто в Столипиново и да не изхвърлят боклука си извън казаните за смет. „Тази година пак ще го направим, като лекциите ще се изнасят пред децата. Нашето виждане е, че те са най-добрия възпитател на родителите си и ако можем тях да научим, те е правят забележка на родителите си и като пораснат, ще учат собствените си деца“, поясни идеята си шефът на „Чистота“. По думите му в началото имало ефект, но впоследствие нещата се позабравили и камарите боклук отново започнали да се трупат.

„Това е единственият квартал, в който чистим със самосвали. В другите части на града не ползваме такива камиони, но тук се налага, тъй като с товарач и самосвал гребем боклука около съдовете за смет. Само тук си хвърлят така отпадъците – не в казаните, а около тях“, обясни Стоянов.

По думите му само тук се дезинфекцира около съдовете за смет и нерегламентираните сметища с препарат, който имал силно бактерицидно действие. Това се правело ежедневно от 26 юни.

Докато работниците миеха улица „Ландос“, група жители на квартала се спряха пред журналистите  и започнаха да ги убеждават, че са много доволни от почистването на Столипиново. Вижте повече в следващото видео:

 

 

Подобни статии

Top